Gransket egne eiere

Adresseavisen-journalister gravde i Terje Roll Danielsen-konkursen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Den første saken, om et felles oppkjøp av Orkla-aksjer gjennom et “trønderkonsortium” ble publisert i slutten av mai. Siden er det kommet flere artikler som tyder på at det eksisterte en  avtale om dette, og at en medvirkende årsak til Roll Danielsens konkurs var at de andre partene - heriblant Adresseavisens styreformann Per Axel Koch - aldri oppfylte sin del av avtalen. Hvordan startet det hele?

– Terje Roll Danielsen var en av Midt-Norges viktigste investorer, og hans konkurs er en av de største landsdelen har opplevd. Det var derfor helt naturlig at Adresseavisens økonomiredaksjon jobbet med Roll Danielsens konkurs, og i den forbindelse kom det raskt fram at en vesentlig årsak til hans dramatiske fall var hans store handel av Adressa-aksjer i 2006, da han skulle sikre at Adressa fikk regionalt eierskap, sier Adresseavisen-journalistene Grete Holstad og Åge Winge.

– Spørsmålet vi ville finne svar på var om Roll Danielsen virkelig hadde tatt dette ansvaret alene. Vi kom etter hvert over informasjon som pekte mot at det var forståelse om felles oppkjøp, noe vår egen styreformann og konsernsjef benektet. Han benektet først også enhver kjennskap til dette.

- Har det vært noen spesielle utfordringer og hensyn dere har måttet ta, når dere i denne saken har gransket egne eiere?

– Masse, hele veien! Rent faglig er denne saken en vanlig gravesak, det spesielle er at den handler om “våre egne”. Vi jobbet en stund med saken uten at andre visste om arbeidet, men redaksjonsledelsen var selvsagt orientert med arbeidet en god stund før første publisering.

– Noe annet som har gjort denne saken spesiell å jobbe med, er spørsmålet om vi har hatt en agenda om å ramme Kochs dobbeltroller. Redaksjonen har i mange år vært kritisk til at avisens styreformann og konsernsjef samtidig er styreleder i byens toneangivende bank. Dette stiller ekstra krav til etterrettelighet, og under arbeidet har vi ofte stilt oss spørsmålet “hva ville vi ha gjort hvis dette gjaldt et helt annet selskap med personer som ikke har vært knyttet til avisen?”.

– Ja, ville dere gjort noe annerledes da?

– Vi tror nok at vi kanskje hadde skrevet litt andre saker, og litt annerledes. Kanskje vi ikke hadde vært så forsiktige og kanskje hadde vi brukt et mer ladet språk og en annen dramaturgi? Vi har bestrebet oss på å skrive veldig konkret, selv om denne saken har alt du kan drømme om for å skrive en dramatisk feature. Om Polaris Media, om Adresseavisen, om trønderpatrioten og om konkursen. Om hvordan Roll Danielsen er helt bankerott, mens hans oppkjøp i Adresseavisen la grunnlaget for etableringen av Polaris Media, med Per Axel Koch helt på toppen.

- Hvordan har stemningen i huset vært, mest oppmuntrende “go”-rop eller mer ” må-dere- gjøre-dette-da”-holdninger?

– Litt både óg. Det har ikke vært like populært blant alle, noen hadde nok helst sett at dette aldri hadde blitt en sak for oss. Vi tror likevel sakene styrker avisen, ved at den har markert redaksjonell uavhengighet fra eierne, med andre ord gitt oss økt redaksjonell troverdighet i vår dekning av næringslivet. Saken omhandler ikke bare makten i vårt eget konsern, men om makten i Trondheim. Sparebank1 SMN er den viktigste finansinstitusjonen i Midt-Norge og Adressa har i praksis monopol på denne type nyhetsformidling i Trondheim..

– I en vanskelig sak å jobbe med, er det noe som peker seg ut som ekstra krevende her?

– Det blir mye snakk i huset, og når du jobber i samme hus som den du gransker, kan det lett oppstå situasjoner med det vi oppfatter som forsøk på manipulering. For eksempel da Koch presset på overfor redaksjonsledelsen for at vi skulle vente med publisering, noe som skapte en vanskelig situasjon både for oss og redaksjonsledelsen. Det er også problematisk når banksjefen og hans representanter nekter å la seg intervjue på vanlig måte om denne saken, noe de har gjort siden vi begynte å skrive i mai.

– Roll Danielsen tapte tilsynelatende mellom 150 til 200 millioner kroner på det omtalte aksjekjøpet. I en sak Adressa publiserte nylig, skriver dere at bostyrer  vurderer krav mot avis og bank. Kravet kan bli betydelig, og artiklene deres koste Adressa dyrt?

– I det øyeblikk vi begynner å tenke slik, er vi uskikket til å dekke saken. Vi må bringe dokumentasjon og stille spørsmålene, så får andre trekke konsekvensene.

 

Powered by Labrador CMS