Gro Holm
NRK har gjort nye sikkerhetsvurderinger før korrespondent Gro Holm returnerte til Russland i dag. Bildet viser Holm i tiden før avreise til Moskva i fjor høst.

Evan Gershkovich

Gro Holm er tilbake i Russland etter at amerikansk kollega ble siktet for spionasje

– Jeg føler ikke at trusselen mot meg er noe større enn den var før, forteller korrespondenten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK-korrespondent Gro Holm er nå på vei tilbake til Russland, etter at den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich ble pågrepet 30. mars for påstått spionasje.

Holm befant seg allerede i Norge i forbindelse med påske da pågripelsen skjedde, men NRK var tydelig på at det måtte gjøres nye sikkerhetsvurderinger før hun kunne reise tilbake til Russland.

I mellomtiden har den russiske sikkerhetstjenesten FSB tatt ut siktelse mot Gershkovich. Han skal ifølge FSB ha samlet «informasjon om aktivitetene til et av anleggene til Russlands militærindustrielle kompleks som er å anse som en statshemmelighet».

Både Wall Street Journal og USA avviser anklagen.

Reiste som planlagt

Over en telefonsamtale med Holm torsdag formiddag fikk Journalisten bekreftet at hun var på vei mot grensen mellom Kirkenes og Murmansk – samme dato som først planlagt.

Noen timer senere kunne korrespondenten fortelle at hun hadde kommet seg over grensa uten spesielle problemer.

– Jeg tenker at jeg skal fortsette å jobbe som før, og tror ikke dette kommer til å påvirke mitt daglige arbeid. Vi vet hva som er oppgitt som grunn for pågripelsen, men vi vet jo egentlig ikke hvorfor han ble pågrepet. Jeg føler ikke at trusselen eller faren mot meg er noe større enn den var før, sier Holm.

– Forverret situasjon

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen forteller at NRK har fulgt nøye med på det som har skjedd etter pågripelsen av Gershkovich. At det ikke har vært flere slike pågripelser siden er en av grunnene til at Holm kunne reise tilbake.

– Det har vært krevende å jobbe i Russland som utenlandsk journalist i lang tid, særlig etter den fullskala invasjonen i Ukraina. Men vi mener at det er mulig å jobbe derfra, og ikke minst at det er utrolig viktig, sier redaktøren og legger til:

– Vi må hele tiden ta løpende sikkerhetsvurderinger av situasjonen fordi den er så uforutsigbar, og situasjonen er forverret nå etter pågripelsen av Gershkovich.

Powered by Labrador CMS