NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen, her fra prisutdelingen på Skup-konferansen tidligere i år.

RUSSLAND

NRK venter fremdeles på russisk visum:
– Det siste vi vil er at Moskva-kontoret skal stå tomt

Utenriksredaktøren er forberedt på at innreisenekt er en mulighet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke skulle NRKs påtroppende Moskva-korrespondent Gro Holm etter planen flytte til Russland. Det lot seg ikke gjøre, for visumet ble ikke innvilget i tide til reisen.

Holm og NRK venter fremdeles, får Journalisten bekreftet.

14. september utgår visumet til nåværende korrespondent Jan Espen Kruse.

– Vi håper at det kommer på plass så fort som mulig. Vi vil jo i utgangspunktet ha folk på plass for å kunne gi førstehåndsberetninger fra alle steder i verden. Det siste vi vil er jo at Moskva-kontoret skal stå tomt, sier utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK til Journalisten.

De siste månedene har Russland nektet flere utenlandske journalister adgang til landet. Den danske DR-korrespondenten Matilde Kimer har blitt nektet adgang de neste ti årene. En rekke profilerte, britiske pressefolk har også fått innreisenekt.

– Vi har hatt et Moskva-kontor som har operert under mange kriser gjennom årtier, og det håper vi å kunne fortsette med. Men vi ser hva som har skjedd med andre kringkastere, og er forberedt på at det er en mulighet. Men vårt utgangspunkt er at vi får visum, sier Mikkelsen.

Redaktøren forteller videre at ballen nå ligger hos russiske myndigheter, og at det er lite NRK får gjort for å påvirke prosessen. Men Mikkelsen understreker at de har gjort det de kan, og vært ute i god tid siden dette var et annonsert skifte.

– Hvordan bruker dere Gro Holm i mellomtiden?

– Hun er først og fremst innstilt på å reise. Hun må drive journalistikk i mellomtiden, og så får vi se om dette drar ut i tid. Der vi er nå, håper vi det blir avklart innen rimelig tid, svarer Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS