Salangen-Nyheter ble startet av Jon Henrik Larsen i 2000. Nå er han bekymret for avisas fremtid dersom han ikke får omgjort vedtaket om tilgangen til BPA.

Jon Henrik Larsen:

Redaktøren i Salangen-Nyheter anker til Høyesterett

– Siden dommen kom i lagmannsretten har jeg blitt nedringt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktør og eier av lokalavisa Salangen-Nyheter, Jon Henrik Larsen, bekrefter overfor Journalisten at han anker dommen fra lagmannsretten, som hadde ankefrist tidligere denne uken.

I 2020 saksøkte Larsen staten for å få omgjort et vedtak om tilgangen til brukerstyrt personlig assistent (BPA). Redaktøren, som har autisme, mener han er avhengig av assistent som kan bistå ham i arbeidet.

Tingretten støttet statens syn om at «bistandsbehov i tilknytning til arbeid» ikke gir grunnlag for krav på BPA. Larsen fikk ikke medhold og anket avgjørelsen. I april i år gikk ankesaken opp for Borgarting lagmannsrett, men heller ikke her fikk han medhold.

– Bakgrunnen for anken til Høyesterett er at dommen var urettferdig, og at den absolutt ikke har sett mennesket i saken – kun jussen og paragrafer, sier Larsen.

– Viktig prinsipielt

Redaktøren har et håp om at det er bredere kompetanse innen menneskerettigheter i Høyesterett enn i de lavere domstolene. Det er også en av årsakene til at han mener det var viktig å anke.

– Siden dommen kom i lagmannsretten har jeg blitt nedringt av folk i Norge som sitter med ulike utfordringer i hverdagen, og som mener at saken kan være viktig prinsipielt, sier redaktøren.

Advokat Gro Sandvold i advokatfirmaet Advisio, som representere Larsen i lagmannsretten, har utformet anken.

– Jon Henrik Larsens primære behov er å ha en slags tolk som kan forklare sosiale situasjoner, koder og sammenhenger vi andre tar for gitt. Det trenger han ikke bare i hjemmet og i sosiale sammenhenger, men i sin viktigste aktivitet for å ha en meningsfull hverdag – som er Salangen-Nyheter, har Sandvold tidligere uttalt til Journalisten.

– Tidkrevende

Journalisten har sett anken, som blant flere ting legger vekt på tolkningen av pasient- og brukerrettighetsloven i lagmannsretten. Advokat Sandvold vektlegger også lagmannsrettens hensyn til FN konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Svaret fra Høyesteretts ankeutvalg kommer trolig i løpet av noen uker.

– Det er tidkrevende å sitte og vente. Men det er mange gode støttespillere som bistår til at jeg kan ha et fungerende liv fram til en avklaring, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS