Mandag denne uken ble det klart at Jon Henrik Larsen (t.v.) ikke får omgjort vedtaket om tilgang på BPA. Her fra lagmannsretten sammen med advokat Gro Sandvold og rettslig medhjelper Mads Andenæs.
Mandag denne uken ble det klart at Jon Henrik Larsen (t.v.) ikke får omgjort vedtaket om tilgang på BPA. Her fra lagmannsretten sammen med advokat Gro Sandvold og rettslig medhjelper Mads Andenæs.

Jon Henrik Larsen:

Redaktøren i Salangen-Nyheter tapte ankesak: – Dommen er umenneskelig og ufølsom

Faller ikke bare mellom to stoler, men alle stoler, mener advokaten.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2020 saksøkte eier og redaktør for Salangen-Nyheter, Jon Henrik Larsen, staten for å få omgjort et vedtak om tilgangen til brukerstyrt personlig assistent (BPA). Larsen, som har autisme, mener han er avhengig av at assistenten kan bistå ham i arbeidet.

I dommen fra september i fjor støttet tingretten statens syn om at «bistandsbehov i tilknytning til arbeid» ikke gir grunnlag for krav på BPA. Larsen fikk ikke medhold og anket avgjørelsen.

I april i år gikk ankesaken opp for Borgarting lagmannsrett.

Mandag denne uken kom domsslutningen, og det ble klart at anken fra Larsen forkastes. Det vil i praksis si at redaktøren ikke får omgjort vedtaket om tilgang på BPA, som bestemt i tingretten, og han må betale sakskostnader.

– Jeg synes dommen er umenneskelig og ufølsom, sier Larsen til Journalisten.

– Avhengig av støttespillere

Salangen-redaktøren har hatt tilgang på BPA i tolv år, men fra 2019 har han vært uten.

– Livet mitt er satt på vent. Jeg har vært helt avhengig av gode støttespillere, familie og frivillige ildsjeler som har prøvd å hjelpe. Men man kan ikke avhenge av det.

Hvorvidt saken skal ankes videre til Høyesterett er for Larsen et vurderingsspørsmål i denne fasen.

– Jeg er i aller høyeste grad interessert i å ta den kampen og være fanebærer for de som sliter med det samme, sier han og legger til:

– Jeg håper innstendig at man kan finne alternative løsninger fremover som gjør at jeg kan fortsette med det her. Nå er jeg avhengig av støttespillere og flere hender – hvis ikke er det en saga blott med Salangen.

– Faller mellom alle stoler

Til Journalisten forteller Larsens advokat, Gro Sandvold i advokatfirmaet Advisio, at de ble nokså overrasket over dommen.

– Vi er overrasket fordi vi hadde en grundig sak i selve retten, og en grundig skriftlig behandling i ettertid hvor vi fikk frem det vi mente var både relevant og viktig, sier advokaten.

Sandvold understreker at hun ikke har hatt tid til å gå grundig gjennom den omfattende dommen, men den umiddelbare reaksjonen er at retten ikke har forstått hvilke behov autister har.

– Jon Henrik Larsens primære behov er å ha en slags tolk som kan forklare sosiale situasjoner, koder og sammenhenger vi andre tar for gitt. Det trenger han ikke bare i hjemmet og i sosiale sammenhenger, men i sin viktigste aktivitet for å ha en meningsfull hverdag – som er Salangen-Nyheter, sier advokaten.

Hun fortsetter:

– Nå blir han på en måte straffet for at han ikke har vondt i viljen. Lovgiverne har skapt gode ordninger og regler, men hans diagnose kan de ikke ha hatt med mål for øye. Han faller ikke bare mellom to stoler, men alle stoler.

Ankefristen for dommen fra lagmannsretten er satt til 15. september.

Powered by Labrador CMS