NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland (til venstre) og Lokman Ghorbani ble pågrepet i Qatar.

NRK-journalister ble pågrepet i Qatar

Løslatt etter nesten to døgn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To NRK-journalister har vært arrestert i Qatar, melder blant andre NRK selv tirsdag kveld.

Journalistene skal være løslatt etter nesten to døgn, og på vei hjem til Norge.

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var på plass i landet, blant annet med plan om å møte regimekritikeren Abdullah Ibhais. Han ble pågrepet kort tid før det planlagte NRK-intervjuet.

Ekeland er sportsjournalist i NRK, og har jobbet med dekning av Qatar som fotball-VM-arrangør. Ghorbani er fotograf i NRK, har også jobbet med Qatar og har vært på flere utenlandsreiser for NRK de siste årene, skriver NRK.

NRK har ikke fått forklart hvorfor de to ble pågrepet.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de prega av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn. Denne saken har hatt høyeste prioritet hos oss, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til egen kanal.

Ifølge NRK-ledelsen har de til enhver tid vært helt åpne overfor myndighetene i Qatar om hensikten med reportasjereisen, som var å vise fram et bredt bilde av hva som skjer i landet.

Til VG opplyser Ekeland at de var 32 timer i politiets varetekt.

Tidlig onsdag morgen landet de på Kastrup i København.

– Vi er blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt, sier Ekeland til VG.

– Vi skal ha en del møter med NRK og finne ut av en del ting, og komme tilbake med kommentarer etter hvert, sier Ekeland.

Powered by Labrador CMS