Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no.

Redaktørforeningen sier nei til Helge Lurås

Nektes fortsatt medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Resett-redaktør Helge Lurås blir ikke tatt opp som medlem av Norsk Redaktørforening (NR), det skriver foreningen i en pressemelding tirsdag kveld.

Det er et enstemmig styre som står bak beslutningen.

På spørsmål om han kommer til å søke på nytt, svarer Lurås:

– Resett må vurdere hvilke skritt som er hensiktsmessig for oss fremover.

Fordi Lurås ikke kvalifiserer til medlemskap, har styret ikke behandlet søknaden fra Shurika Hansen. Hansen er redaktør for Xstra, livsstilsmagasinet til Resett.

Styret skriver i pressemeldingen at det mener Lurås ikke oppfyller NRs kriterier for medlemskap.

«Til tross for et betydelig innslag av innen- og utenriksstoff fra primært NTB, mener styret at Resetts redaktør ikke forholder seg til alminnelige publisistiske prinsipper», skriver NR-styret.

Styret peker imidlertid på at det har har registrert at det gjennom søknadsprosessen har skjedd enkelte forbedringer i Resetts publiseringspraksis.

– Det har vært en lang og krevende behandling med mange gode argumenter, både for og imot medlemskap. Vi har hatt dialog med Helge Lurås underveis og skulle sett at han ble en del av et redaktørfelleskap som samler medlemmer fra hele det politiske spekteret – fra Klassekampen til Document.no, sier styreleder i Norsk Redaktørforening, Hanna Relling Berg, ifølge pressemeldingen.

– Styret har likevel konkludert med at Resetts redaktør ikke oppfyller kravene til medlemskap, legger hun til.

Til egen nettside sier Helge Lurås:

– Det er feil at vi ikke forholder oss til alminnelige publisistiske prinsipper. Vi hadde ønsket en mulighet for å få klaget våre saker til Pressens Faglige Utvalg, men det blir vi også nektet med denne avgjørelsen. Det er synd for oss, men også for våre mange kritikere.

På spørsmål fra Journalisten om det er aktuelt å gjøre flere endringer på Resett slik at man oppfyller kravene til NR - og om han vurderer å søke om medlemskap på nytt på et senere tidspunkt, svarer Lurås:

– De har flyttet stengene gjentatte ganger i dialogen med oss. Jeg oppfatter at NR misbruker de privilegiene de innehar som fagforening. De er i praksis et laug. Resett må vurdere hvilke skritt som er hensiktsmessig for oss fremover, skriver han i en tekstmelding.

Lurås ble også avvist av redaktørforeningen da han søkte om medlemskap i 2018.

Da var begrunnelsen gjentatte presseetiske brudd.

En nylig publisert medieforskningsartikkel omtaler at forskere som gjennomgikk samtlige nyhetsartikler og kommentarer publisert hos Resett i to uker, henholdsvis i august 2018 og april 2019, fant «ingen klare brudd på VVP» (Vær varsom-plakaten).

Powered by Labrador CMS