Vi erfarer at ordlyden og vinklingene dessverre bidro til at kildene NRK har jobbet med opplevde å bli mistenkeliggjort og tillagt ulike motiv, skriver Anne Vinding, redaktør i NRK Sørøst, om Agderpostens oppfølging av NRK-saker.

Debatt

Hvem skal si fra i Arendal?

Agderposten forsterker et bilde av undersøkende journalistikk som svertekampanje, skriver NRK-redaktør.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

NRK har den siste tiden avslørt flere forhold rundt Høyre-politiker Linda Dagestad Øygarden. Flere sentrale opplysninger har blitt fremstilt unyansert eller feil i Agderpostens oppfølging. Dessverre er ikke det det mest alvorlige.

Da NRK i juni avslørte den ulovlige byggesaken, valgte Agderposten å publisere et intervju med Øygarden og mannen hvor ekteparet fikk hevde at arkitektfirmaet tok det fulle ansvaret. Ekteparet fikk også hevde at de selv hadde tatt initiativ til å rydde opp i feilene.

Det Agderposten ikke skrev, var at det var Øygarden og mannen som selv hadde skaffet tegningene for uteområdene på tomten, uten å involvere arkitektfirmaet. Eller at det var kommunen, som etter spørsmål fra NRK, kontaktet Øygarden.

Og da NRK i september avslørte at Wood & Food-saken mot Øygarden aldri ble etterforsket på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet, fikk Høyre-toppen igjen komme til orde med feil og unyanserte beskyldninger. Blant annet lot Agderposten ordførerkandidaten få uttale at tidligere samarbeidspartner har «hatt innsyn i alle bilag gjennom bostyrer og borevisors rapport». Rapportene er offentlige, og slike bilag finnes ikke der, og lovverket ved konkurs hindrer slikt innsyn.

Men disse fakta-feilene er likevel ikke det mest alvorlige i Agderpostens dekning av sakene. Vi erfarer at ordlyden og vinklingene i sakene dessverre bidro til at kildene NRK har jobbet med over lengre tid opplevde å bli mistenkeliggjort og tillagt ulike motiv for å snakke høyt om kritikkverdige forhold. Når Agderposten lar Øygarden slå fast at «journalister lå i båt utenfor huset hennes», forsterkes også bildet Høyre-toppen tegner av undersøkende journalistikk som «en svertekampanje», og ikke en vesentlig del av demokratiet.

NRK kan tåle å bli anklaget for uriktige motiv. Men når Høyre sender ut e-post til 300 medlemmer i Arendal med påstander om hvem som skal stå bak sakene, og Agderpostens konstituerte redaktør etterspør hva slags kontakt NRK har hatt med en av kildene, så blir det viktig å stå opp for både kildevern og retten til å kunne si ifra om kritikkverdige forhold.

Flere av kildene NRK har vært i kontakt med i Arendal har ikke turt å stå frem i frykt for represalier i lokalmiljøet. Det kan det være flere grunner til. Men etter det som har skjedd i disse sakene lurer jeg på hvem som skal tørre å snakke høyt om urett og uriktige forhold i Arendal neste gang?

Powered by Labrador CMS