Redaktør i Vårt Oslo, Vegard Velle, sier til Journalisten at de er blitt truet med PFU etter saken om INP.

INP-bråket:  – Hadde en privatperson sendt dagboknotater, hadde vi latt det ligge

– Vi opplever at de forsøker å skyve fokus over på oss, sier Vårt Oslo-redaktør Vegard Velle.

Publisert Sist oppdatert

Mandag publiserte avisa Vårt Oslo nyheten om at Industri- og Næringspartiets (INP) fylkesleder i Oslo, Inger Thorbjørnsenbeskrev sin egen partileder, Owe Ingemann Waltherzøe, som en «diktator».  

Kilden til beskrivelsen var dokumenter Thorbjørnsen ved en feiltakelse hadde sendt i en epost til avisen. 

Thorbjørnsen har overfor VG og VårtOslo sagt at dokumentet som ble sendt til VårtOslo var et meningsinnlegg hun arbeidet med, men at hun sendte til feil epostadresse og at det som ble sendt var notater.

– Ikke tilfelle

I et møte med pressen tirsdag ettermiddag uttalte Thorbjørnsen at Vårt Oslo har misbrukt tabben på «uredelig og uetterettelig» vis.  Hun beskriver dokumentet som et dagboknotat, en privat ventil, skriver NRK

Redaktør i VårtOslo, Vegard Velle, oppfatter imidlertid ikke dokumentene som dagboknotater.  Ifølge ham er de formulert som eposter adressert til enkeltpersoner.  

– Det er tre forskjellige dokumenter. Vi ble også fortalt at dette ble skrevet langt tilbake i tid, på et tidspunkt partiet var i ferd med å bygge seg opp. Det er ikke tilfelle i det hele tatt, sier han.

Det meste som refereres til i dokumentene er ting som har skjedd de siste par månedene, sier Velle.

– De har villet fremstille det som vi har en agenda mot INP. Vi har ikke noe mer mot dem enn noe annet parti, og vi hadde publisert det samme om en lignende maktkamp i et annet parti. Vi mener de skyter på pianisten. Det er nok ubehagelig for dem at en intern maktkamp kommer frem, og så opplever vi at de forsøker å skyve fokus over på oss.

En maktfaktor 

INP er i ferd med å bli en maktfaktor, i alle fall i Oslo, sier Velle. I syv av byens femten bydeler har partiet lister, og kan ende opp med å få representanter i bystyret. 

På spørsmål om hva slags etiske vurderinger avisen gjorde med tanke på å publisere noe som var sendt dem ved en feiltakelse, svarer Velle at informasjonen var viktig.

– Hadde en privatperson uforvarende sendt dagboknotater hadde vi latt det ligge. Men dette er et parti som ønsker å styre byen og det kommer harde beskyldninger internt. Beskyldningene retter seg mot tillitsvalgte i partiet, sier han.  

Interne maktkamper i et parti som kan havne på vippen og være med på å utpeke et blått eller rødt bystyre, er svært relevant for deres lesere, fortsetter Velle. 

– Truet med PFU

En god del av dokumentasjonen i dokumentene har de valgt å ikke publisere i denne omgang, forteller Velle, både fordi identiteten på noen omtalte ikke er kjent, men også fordi det ville ha utløst flere imøtegåelser.

– Har dere gjort dere noen tanker om at dere kan bli klaget inn til PFU?

– En person ringte i går og truet med PFU. Han presenterte seg som styrerepresentant i partiet. Vi har selvsagt tenkt på det og tatt hensyn til journalistisk arbeidsmetodikk- og etikk, tenkt godt gjennom saken og mener vi kan gå god for det vi har publisert, avslutter Velle.

Journalisten har vært i kontakt med Inger Thorbjørnsen, som opplyser at hun ikke har anledning til å svare på spørsmål før senere onsdag.

Powered by Labrador CMS