Konkurrentene kommer

Også en norsk utfordrer til Apples iPad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En rekke mindre kjente tablets, på norsk nettavle/nettbrett/lesebrett, var på markedet før iPad kom i salg i USA i vår, med kuriøse navn som Notion Ink Adam Android, WePad, Fusion Garage JooJoo, Viliv X70 og Asus Eee Pad.

Storsuksessen iPad er fortsatt ikke lansert i Norge. Nå i høst kommer Apples største konkurrenter for fullt med sine svar på utfordringen.

Innovasjon

Som i mobilmarkedet har Apple inntatt førersetet også i utviklingen av nettbrett. Apple-produkter som iPhone og iPad treffer brede lag av publikum, hjulpet fram av en kombinasjon av innovasjon, design og timing.

Mange er imidlertid misfornøyd med Apples lukkede kildepolitikk, manglende tilgang til å endre på grunnleggende innstillinger og sperre mot bruk av det utbredte nettprogrammet Adobe Flash.

Apples suksess har uansett fått resten av teknologibransjen til å skjerpe seg. De fleste av konkurrentene satser på Googles åpne kilde-operativsystem Android.

Mobilgiganten Nokia taper terreng, sliter med å få ut smarte telefoner som kan måle seg med iPhone og er foreløpig uten nettfjøl i skuffen. Derimot er asiatiske utfordrere som Huawei og Samsung på offensiven, i allianse med Google/Android.

Et norsk produkt er faktisk langt framme i brettkøen. I oktober kommer Multicom med en billigvariant, mPad Z1. Nettbrettet har sju tommers skjerm, mens iPad er en god del større med sine 9,7 tommer. mPad styres av Android 2.1 og har både Wifi (trådløst nett) og mulighet for tilkopling til 3G (mobilnettet).

Sjutommers

Den kinesiske giganten Huawei var først av de store til å lansere et moderne nettbrett i Norge. I begynnelsen av august kom sjutommeren S7, med Android 2.1, Wifi og 3G.

For tiden er det mest oppmerksomhet rundt Samsungs nettbrett Galaxy Tab, også den med sju tommers skjerm. Galaxy kommer i oktober og er utstyrt med både kamera og telefon, i motsetning til iPad. Brettet kjøres med Android 2.2.

ViewSonic tilbyr et sjutommers, rimelig nettbrett, Viewpad, med Android 2.2, 3G og telefon. I løpet av høsten lanserer koreanske LG nettbrett for både Windows 7 og Android. Ifølge forhåndsrapportene blir LGs maskiner kraftigere enn dagens nettbrett. Toshiba Folio 100 er også meldt på banen snart, med like stor skjerm som iPad.

Amerikanske HP har varslet Slate 500 nettbrett, med Windows 7 og en 8,9 tommers berøringsskjerm. HP vil trolig også satse parallelt på et brett med Android operativsystem.

Dell satser på et titommers nettbrett med Windows 7. Brettet er plassert i en ramme i en laptop-lignende konstruksjon, og kan vendes når man åpner rammen for å bruke det medfølgende tastaturet.

Google kommer

Google jobber i kulissene med et eget nettbrett. Brettet kommer trolig i ulike varianter, med både Android og Googles eget operativsystem Chrome OS.

iPad-konkurrentene har en stor utfordring i Norge: Google har foreløpig ikke lansert den fullstendige versjonen av Android Market i Norden. Google Norge varslet imidlertid i forrige uke at tjenesten vil bli åpnet her i landet om kort tid.

Powered by Labrador CMS