Rune Ytreberg i iTromsø er godt fornøyd med støtten fra Fritt Ord.

Kunstig intelligens

iTromsø skal spå fremtiden med kunstig intelligens-hjelp

Får 300.000 Fritt Ord-kroner til graveprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Fritt Ord publiserte nylig ferske tildelinger til norsk journalistikk. 

Blant mediene som får støtte er iTromsø, som skal rulle ut et omfattende graveprosjekt denne høsten. 

Ved hjelp av kunstig intelligens skal Tromsø-avisa  forsøke å spå hvordan levekår i byens ulike bydeler kommer til å utvikle seg fremover. Det forteller dataredaktør i iTromsø, Rune Ytreberg

– Skal bruke masse ressurser

Det datajournalistiske prosjektet går frem til stortingsvalget i 2025. iTromsø ønsker å forstå hvordan levekårene i byen påvirker utenforskap.

– Veldig glad for støtten. Vi skal bruke pengene på å teste modeller på kunstig intelligens, for å forutsi endringer i levekår i Tromsø. Det er noe vi skal bruke masse ressurser på, og vi skal samarbeide med forskere på kunstig intelligens, sier Ytreberg til Journalisten. 

Prosjektet blir stort, og planen er å kunne vise modellene de har testet ut for andre journalister, forteller han. 

– Vi tar den jobben. Vi håper at vi kan vise det frem på Dataskup neste år, men det er jo opp til Dataskup. 

Flere modeller

I første omgang vil iTromsø fokusere på modeller de vet fungerer, som regelstyrt KI og statistiske analyser.  Men de ser også på andre typer modeller, sier Ytreberg.  

– Vi starter med det relativt enkle, men ønsker å finne mer komplekse modeller vi kan jobbe med. Vi har ikke funnet helt ut av hvordan vi ønsker å gjøre det, men vi diskuterer det med forskerne. Det er litt det prosjektet handler om, sier han. 

Ifølge Fritt Ord er prosjektet til iTromsø en fortsettelse av et dataprosjekt som stiftelsen støttet i 2021, der avisen koblet SSBs levekårsindikatorer med postnummer, skattelister, kjøretøysregister og eiendomsregister. 

I den nye prosjektet deltar forskere, utviklere, journalister og fotografer, og både Journalism Resource Center og AI lab ved Oslo Met er med på laget. 

Powered by Labrador CMS