Jan Espen Kruse forlater nå Russland.

NRK henter hjem korrespondent fra Moskva

Ny medielov skaper utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Korrespondent Jan Espen Kruse i Russland hentes hjem til Norge, melder NRK. Årsaken er landets nye medielov, som gjør det straffbart å spre «falske nyheter».

Fredag kveld besluttet den svenske kringkasteren SVT å forlate landet, og NRK følger nå etter.

– NRK har besluttet å midlertidig hente hjem vår Moskva-korrespondent på grunn av innstrammingene i det russiske lovverket. Vi har selvsagt en ambisjon om å vende tilbake for å kunne dekke denne krigen så tett som mulig. Men nå har vi altså en situasjon der vi er til stede inne i et krigsherjet Ukraina, men ikke i Russland, sier redaktør Knut Magnus Berge i NRK til NTB.

Ny lov

Årsaken til at NRK nå henter hjem Kruse er blant annet innstrammingen i det russiske lovverket som kan kriminalisere normal kritisk journalistikk.

Fredag morgen vedtok Dumaen, nasjonalforsamlingen i Russland, en ny lov som gjør det straffbart å spre «falske nyheter» om det russiske militæret. Strafferammen er på 15 år.

Et kriterium for å bli straffet er at «den falske informasjonen» får «alvorlige konsekvenser».

– Nå har vi et behov for å områ oss og vurdere hva vi gjør videre. Ambisjonen vår er selvsagt fremdeles å gi et bredt og sannferdig bilde av krigen Russland fører i Ukraina, sier Berge.

Flere medier ut av Russland

Kruse har jobbet for NRK i Moskva i flere perioder, og han har vært kanalens korrespondent i den russiske hovedstaden siden 2018.

Den østerrikske kringkasteren ORF henter også hjem sin korrespondent. I tillegg har nyhetsbyrået Bloomberg og kanalene CBS og CNN stanset sin virksomhet i Russland.

Fredag kveld opplyste BBC at de inntil videre stanser sin virksomhet i Russland. Også BBC oppga den nye medieloven som årsaken til beslutningen.

Powered by Labrador CMS