John Olav Egeland gir seg etter 12 år i PFU. Foto: Birgit Dannenberg

Gir seg i PFU

John Olav Egeland skal bruke mer tid på medieetikk i egen avis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I juli 2000 ble Dagbladets John Olav Egeland for første gang valgt inn som representant for redaktørene i Pressens faglige utvalg (PFU). Etter 12 år er det i sommer slutt.

Tidsmangel

Egeland mener at den lange perioden i seg selv taler for at det er riktig å gi seg nå. Nå skal han bruke mer tid på etikk internt i Dagbladet.

– Det dreier seg om tidsmangel. Jeg har blitt mer aktivisert som redaktør i Dagbladet, og en av oppgavene er å jobbe med presseetikk. Jeg er rådgiver, og presseetikk er et stort område i en moderne avis, og som er tidkrevende, sier Egeland. 

Savner ikke dokumentene

Da han begynte i PFU var han politisk redaktør i Dagbladet. Han tok over som sjefredaktør i avisen etter Harald Stanghelle i 2000, og satt i den rollen fram til 2003. 

Egeland opplever det som vemodig å nå forlate utvalget. Han sier han vil savne diskusjonene og menneskene, men ikke papirene.

– Jeg syns det har vært meget interessant. Alle presseetiske dilemmaer er ulike. Men jeg kommer ikke til å savne de mange dokumentene. Jeg har lest alt sammen.

– Vil PFU svekkes når en med din erfaring trer ut?

– Nei, det er mange andre som kan fylle den rollen. 

Posisjonering

Neste år går generalsekretærene Per Edgar Kokkvold og Nils E. Øy i henholdsvis Presseforbundet og Redaktørforeningen av med pensjon. Egeland avviser at PFU-exiten skyldes posisjonering opp mot de stillingene.

– Nei, det gjør jeg ikke. Det har jeg ikke reflektert rundt.

Nils E. Øy vil ikke uttale seg om hvem som skal overta plassen til Egeland før saken er styrebehandlet i Redaktørforeningen.

Først i midten av juni vedtar Norsk Presseforbund hvilke personer som skal sitte i PFU de neste to årene. Men Kokkvold opplyser at NJ ikke har meldt inn endringer blant deres representanter. 

Powered by Labrador CMS