Truls Naas tar selvkritikk, men avviser kopiering av fortellergrep i sitatsaken som ble tema i tingretten.
Truls Naas tar selvkritikk, men avviser kopiering av fortellergrep i sitatsaken som ble tema i tingretten.

Bodø Nu-dommen

Journalisten bak sitatsaken: – Jeg hadde aldri reagert på den måten selv

Brukte ti minutter på saken som kan koste avisa hundretusener.

Publisert

Nyhetsleder Truls Naas i lokalavisa Bodø Nu har latt seg overraske flere ganger det siste året, beskriver han når Journalisten tar kontakt.

Naas er mannen som skrev sitatsaken som nylig fikk Bodø Nu dømt for brudd på åndsverksloven i Oslo tingrett, etter at to journaliststudenter reagerte på det de ser som likhetstrekk med sin egen podkast.

Han beskriver at han har kjent på overraskelse siden det første brevet kom til redaksjonen, med Norsk Journalistlag (NJ) som avsender, helt til dommen ble klar.

– Det var veldig overraskende. Vi hadde laget en sitatsak på helt vanlig måte, sier Naas.

Kan koste dyrt

NJ har bistått studentene i saken, og sendte i desember i fjor krav om avpublisering samt vederlag og erstatning på totalt 60.000 kroner. 

Da Bodø Nu avslo, ble de stevnet for retten. Nå er avisa dømt til å betale studentene 5000 kroner hver, samt dekke saksomkostninger på 123.000 kroner. I tillegg kommer avisas egne utgifter til advokat.

Tidligere i oktober kunne Journalisten først fortelle at Bodø Nu har bestemt seg  for å anke saken.

Innom flere på veien

Naas er ingen nykommer i journalistikken eller i Bodø Nu. Han har jobbet i avisa siden 2021, og også vært konstituert som ansvarlig redaktør. I november i fjor fikk de tips om et podkast-intervju med en mann som hadde vært involvert i en straffesak avisa hadde omtalt en rekke ganger tidligere.

– Da hørte jeg gjennom podkasten. Saken hadde skjedd før min tid, men jeg kunne se i systemet at alle artiklene våre om saken hadde gode lesertall, forteller Naas.

Dermed ble det sitatsak, og Naas beskriver selv at han plukket fra sitatene til intervjuobjektet, mens han hentet faktaopplysninger fra avisas egne, tidligere saker. Totalt gjengir sitatsaken fem direkte sitater fra intervjuobjektet som gis pseudonymet «Mads» i podkasten.

– Vi satt på ganske mye informasjon fra før. Det eneste som manglet var sitatene fra «Mads», og jeg brukte kanskje ti minutter på å skrive ut hele saken etter at jeg hadde hørt podkasten, sier Naas.

Saken var også innom redaktør og desk før den ble publisert, forteller han.

Tar selvkritikk

I sin første henvendelse til Bodø Nu reagerte studentene blant annet på at artikkelen ikke gir informasjon om hva slags prosjekt podkasten deres er, og heller ikke lenker tilbake til dem.

I første versjon sto det kun «[...] i et intervju med 'Fengelspodden'».

«Det er vår podkast som dere har klipt og limt fra. Ut fra artikkelen kan leseren få inntrykk av at dette er arbeid dere har gjort selv, noe som ikke stemmer», skrev Marie Staberg og Embla Rostad Lillegaard til avisa.

– Jeg tar selvkritikk for at jeg ikke skrev at «Fengselspodden» var en studentpodkast, og for at linken ikke ble med. Men større blemmer har blitt begått tidligere, både av oss og andre, sier Naas i dag.

Han synes også det er uheldig at en uttalelse fra journalist-fortellerstemmen i podkasten endte opp som direkte sitat fra intervjuobjektet i sitatsakens tittel.

– Utover sitatrotet i tittelen er det et par tilfeller i artikkelen der ulike sitater fra intervjuobjektet bakes sammen til ett sitat. Hva tenker du om det?

– Jeg kunne alltids ha flyttet det ene sitatet ned for seg selv, men jeg ser ikke på dette som noe stort overtramp.

Avviser kopiering

Studentene, og tingretten, mener sitatsaken også kopierer deres fortellergrep?

– Det er jeg uenig i at den gjør. Kanskje handler det om forståelsen av hva en sitatsak er, og hvordan sjangeren fungerer. Hvis man ser på hvordan andre medier siterer ulike podkaster, er det ingen stor forskjell, sier nyhetslederen.

Han legger til:

– Hvis noen hadde sitert mitt arbeid på akkurat samme måte, hadde jeg aldri reagert på den måten selv. Jeg hadde tatt det som en kompliment for en god jobb.

At det faktisk endte med dom i Oslo tingrett, kom overraskende på alle i Bodø Nu, beskriver Naas. Han sier prosessen ikke har gått inn på ham personlig.

– Men når man ser hva denne ene sitatsaken potensielt kan koste bedriften, er det ikke sånn kjempehyggelig. Nå må vi nesten bare vente og se hva som skjer med anken.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS