Kristine Lindebø bruker sin egen erfaring med endometriose i en ny bok.

Endometriose

Journalisten bruker egen sykdom i ny bok: – Har savna informasjon

I flere år hadde journalist Kristine Lindebø smerter uten at noen mistenkte endometriose. Nå skriver hun bok der hun intervjuer norske kvinner om tilstanden.

Publisert

I en ny bok om søsterlidelsene endometriose og adenomyose skal journalist Kristine Lindebø bruke sin egen sykdom som rød tråd.

I tillegg forteller hun historiene til andre kvinner som lever med tilstandene. 

Lindebø er til daglig journalist i VOL, og jobbet fra 2017 til 2021 i Journalisten.

Påvirker 500.000 kvinner

I over syv år hadde Lindebø blitt utredet for smerter i magen, og ble sendt til flere spesialister. Ingen mistenkte endometriose, forteller hun.

Smertene gjorde at hun etter hvert ble sykemeldt, men da hun omsider fikk stadfestet lidelsen ble hun operert.

– Det er en halv million kvinner som har dette, og det påvirker manges liv. Jeg har savna informasjon, og det var saker i mediene som gjorde at jeg oppdaget at jeg muligens kunne ha endometriose, sier Lindebø.

Både endometriose og adenomyose er tilstander der vev som ligner slimhinnen i livmoren begynner å vokse andre steder. Tilstandene kan være svært smertefulle blant annet i forbindelse med menstruasjon og samleie, og smertene kan være kroniske.

Så vidt Lindebø vet finnes det ingen bøker på norsk om verken endometriose eller adenomyose.

– Merkelig

Målet med boka er å vise hva tilstandene innebærer ved å fortelle historiene til ulike kvinner som lever med det. Først og fremst vil Lindebø skildre norske kvinners opplevelser med sykdommene, og hvordan de er å leve med.

– Jeg vil vise både negative og gjerne positive opplevelser med helsevesenet. Folk får ulik og mangelfull informasjon, og jeg håper historiene vil kunne bidra til mer opplysning, men også gi et kritisk blikk på misvisende informasjon.

Kristine Lindebø planlegger at boka skal komme ut tidlig i 2025.

Det aller viktigste er at det forskes mer på tilstandene, sier Lindebø, selv om hun vedkjenner at hun ikke kan gjøre noe med akkurat det.

– Men at vi behandler så vanlige sykdommer med vilkårlige hormonprevensjonsmidler, synes jeg er merkelig. Ingen av dem er laget for å behandle endometriose eller adenomyose.

Folkehelse

Førsteutkastet til boka er ferdig i juli, sier Lindebø, og det er planlagt at boka skal ut i begynnelsen av 2025. Nå dreier arbeidet seg om å reise rundt og møte ulike kvinner, og høre deres historier.

At dette «bare» er en bok om kvinnehelse, er hun derimot litt uenig i.

– Jeg mener vi ikke bør bruke ordet kvinnehelse for mye. Dette er folkehelse, og det blir en folkehelsebok.

Mediene har endelig fått opp øynene for endometriose, men adenomyose er det enda flere som har, sier hun. 

– Jeg mener dette blir ei viktig bok, fordi sykdommene rammer så mange. Samtidig er det ikke mange som vet hva de fører til, både for enkeltpersoner, og for samfunnet.

Powered by Labrador CMS