Journalister må ha visum til USA
Journalister kan ikke lenger regne med å reise visumfritt til USA. Grensekontrollen er blitt betydelig strengere og amerikanerne sjekker at arbeidende pressefolk har gyldig journalistvisum.
Mange norske journalister på tjenestereise har tidligere fylt ut den grønne turistblanketten for besøkende fra visumfrie land når de er kommet til USA. Det er nå blitt en risikosport. Grensekontrollen er skjerpet og flere journalister rapporterer om ubehagelige møter med amerikanske immigrasjonsmyndigheter.
For eksempel den svenske journalisten Erik Hansson, som leverte det grønne skjemaet da han skulle på dataspillmesse i Los Angeles. Men på spørsmål fra tolleren svarte Hansson at han skulle skrive artikler fra messen. Resultatet var forhør, tolv timers forvaring overvåket av væpnede vakter og fangetransport til fengselscelle iført håndjern. Tidlig neste morgen ble han ført tilbake til forvaringsrommet på flyplassen der journalisten måtte vente drøye ni timer før han ble satt på et fly hjem, melder svenske Journalisten.
Skriftlig attest
På nettsidene til USAs ambassade i Oslo opplyses følgende om visumreglene:
«Den amerikanske ambassaden i Oslo minner om at det er påkrevd med journalistvisum for norske journalister i USA.
Når en korrespondent for en norsk nyhetsorganisasjon reiser til USA for å jobbe, må hun eller han søke om I-visum, journalistvisum. For å få innvilget journalistvisum, må korrespondenten/journalisten fremvise en skriftlig attest fra arbeidsgiver som bekrefter oppdraget i USA. I bekreftelsen må varighet på oppholdet og opplysninger om arbeidssted/reiseplan oppgis.
Vi anbefaler at korrespondenten/journalisten tar kontakt med pressekontakten ved ambassaden for å få søknadsskjema så snart han eller hun får beskjed om oppdraget».
Ikke nytt
Pressesekretær ved ambassaden, Kathy Perez, sier til Journalisten at det ikke dreier seg om nye regler.
- Det har alltid vært påkrevd med såkalt I-visum for journalister som skal jobbe i USA. Årsaken er at alle som jobber i USA må ha arbeidstillatelse, sier Perez, som legger til at ambassaden har registrert en merkbar økning i antall søknader om journalistvisum.
- Mange av dem som før bare dro innser nå at de må ha dette visumet.
Hun påpeker at det som er nytt er kravet om maskinlesbare pass og at visumsøkere må gjennom et intervju. De nye reglene som gjelder fra 1.oktober er et resultat av terrorangrepet 11. september 2001.
- Hvor lang tid tar det å få journalistvisum?
- Behandlingstida er inntil ti dager, men vi ekspederer søknadene så fort som mulig og mange får visumet på dagen. Hvordan det blir etter 1.oktober vet vi ikke ennå, sier Perez som anbefaler visumsøkere å bruke ambassadens nettside og fylle inn ønsket intervjudato.
- Søkerne må ta med seg alle nødvendige papirer til intervjuet. Journalistvisumet har inntil fem års gyldighet.