Det har vært mange demonstrasjoner for å få frigitt Julian Assange. Nå vil advokatene hans at han skal løslates mot kausjon på grunn av smittefare.

Julian Assange nektes løslatelse mot kausjon

Frykter koronasmitte i fengslet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En britisk domstol har avgjort at Julian Assange ikke kan løslates mot kausjon. Advokatene hans mener fengslene kan bli smittesentraler.

Den australske Wikileaks-grunnleggeren sitter fengslet i Storbritannia. En britisk domstol har avgjort at Assange ikke kan slippes løs fra varetekt ettersom de anser det som sannsynlig at han vil prøve å rømme for å slippe å bli utlevert til USA.

Dommer Vanessa Baraitser har lagt til grunn at Assange tidligere har brutt betingelser for kausjon.

Assanges advokater mener han bør slippes ut på grunn av smittefaren, i tillegg til bekymring for hans fysiske og psykiske helse.

– Britiske fengsler kan bli episentre for spredning av covid-19. De er overfylte, og viruset spres lett i lukkede miljøer, argumenterer advokatene.

Men dommeren sier at slik situasjonen er i dag, gir ikke pandemien i seg selv grunnlag for at Assange kan løslates.

Britiske myndigheter vurderer løslatelse av fanger som et tiltak for å lette presset på fengselsvesenet. Rundt 3.500 ansatte – om lag 10 prosent – var borte fra jobb tirsdag fordi de var syke eller i hjemmeisolat, melder BBC.

Neste rettsmøte i utleveringssaken mot Assange er i mai, men virusutbruddet gjør at den trolig blir utsatt.

Powered by Labrador CMS