Anonym-avsløring tiårets antiklimaks?

Forfatteren bak bøkene om politikk og kjendiser ukjent for de fleste. 40 venner holdt kjeft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tekstforfatteren, frilansjournalisten og reklamemannen Per Kristiansen delte hemmeligheten om forfatterskapet med rundt 40 venner, fortalte han i dag. Ingen av dem røpet ham.

Heller ikke de mange kildene Kristiansen brukte for å ironisere over maktspill mellom medier, politikere og kjendiser, kan ha fattet tilstrekkelig mistanke til at han ble avslørt.

––––—

Les mer om “Anonym” her!

––––—

Det var nesten som avsløringen på Kagge forlags pressekonferanse utløste skuffelse.

Apocalypse

– Som å gå på kino for å se “Apocalypse Now” og ende opp med en dokufilm fra 70-tallet om reinsdyrdrift på Vidda, mener kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.

Etter fire bøker og fem år med gjetting på Anonyms identitet, holdt Kagge forlag tirsdag en pressekonferanse hvor Anonym sto fram og røpet sin identitet.

Forlagslokalene var fylt til siste kvadratcentimeter. “Alle” var der, og pressefolk balanserte på stoler, bruskasser og bord, i håp om å få et lite glimt av Anonym. Men da Anonym selv stilte seg opp på en bruskasse, var det ingen som gjenkjente tekstforfatter Per Kristiansen.

Grå avsløring

– Dette er tiårets antiklimaks. Avsløringen av at ingen kjendis, men “mannen i gata” som var Anonym, var det gråeste du kan tenke deg. Kontrasten mellom det vi trodde og det vi fikk var tiårets antiklimaks, mener Jarle Aabø.

Han er også kritisk overfor det han omtaler som “Erling Kagges manglende mediestrategi”.

– Kagge hevdet selv at forlaget ikke hadde hatt noen mediestrategi for Anonym, men dagens antiklimaks viser at han burde hatt det. Når Anonym faktisk var så anonym som han var, burde Kagge gjort en bedre vurdering av hvordan de skulle håndtere avsløringen, mener Aabø.

Dårlig jobb?

VGs politiske kommentator Elisabeth Skarsbø Moen sa før seansen at hun hadde en litt uggen følelse før pressekonferansen.

– På den ene siden er vi jo nysgjerrig på hvem Anonym er, samtidig som vi også føler oss litt lurt. Det er jo ingen tvil om at vi blir brukt i et markedsspill, mente Skarsbø Moen, mens Aftenpostens kulturkommentator Joachim Lund omtalte pressekonferansen som “helt vanvittig vellykket pr-opplegg”.

– Dette er lanseringsjournalistikk på sitt aller drøyeste, uttalte Lund.

Ikke så viktig

At ikke pressen har klart å avsløre identiteten til Anonym syns både Elisabeth Skarsbø Moen og Jarle Aabø er helt greit.

– Det viser kanskje at saken tross alt ikke har hatt topp prioritet, sier Skarsbø Moen.

– Det er et sunnhetstegn. Denne saken er så uviktig at mer ressurser brukt på Anonym kunne skadet saker det er bedre grunn til at pressen bruker ressurser på.  Og at Per Kristiansens identitet er forblitt en hemmelighet til nå, viser bare viser at han nettopp er den vanlige, anonyme mannen i gata, sier Aabø.

Powered by Labrador CMS