– Dette er ikke helt enkelt, fordi det blir ord mot ord, sa PFU-medlem Stein Bjøntegård under diskusjonen av klagen fra Nordic Life Holding mot Kapital under dagens møte.
– Dette er ikke helt enkelt, fordi det blir ord mot ord, sa PFU-medlem Stein Bjøntegård under diskusjonen av klagen fra Nordic Life Holding mot Kapital under dagens møte.

Møte i Pressens Faglige Utvalg:

Kapital har ikke brutt god presseskikk

Klaget inn av daglig leder som mener opplysningene ble gitt i fortrolighet.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandler utvalget to klager mot Kapital.

En av klagene kom fra daglig leder i kildevannselskapet Nordic Life Holding (NLH). Han reagerer på to artikler publisert i november i fjor. I en av artiklene skrev Kapital at den daglige lederen verdsatte selskapet til 250 millioner kroner etter interesse fra arabiske investorer, men at både regnskap og inntjente penger uteble.

Klager mener han har gitt denne informasjonen til Kapital i fortrolighet, men at avtalen ble brutt da han er sitert som navngitt kilde i artiklene.

Han klaget dermed inn Kapital for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.5 om kildevern.

NLH-lederen fikk derimot ikke medhold i PFU, som etter diskusjonen landet på at avisa ikke har brutt god presseskikk.

– Det finnes ikke dokumentasjon på at dette er gitt i fortrolighet. Men dette er ikke helt enkelt, fordi det blir ord mot ord, sa Stein Bjøntegård under diskusjonen.

– Men det er viktig at vi ikke gir inntrykk av at redaksjonen kan løpe fra løfter om anonymitet. Off record er off record, la en bestemt Gunnar Kagge til.

I tillegg til punktet om kildevern, var Kapital også klaget inn for brudd på 3.2 om kildekritikk og korrekte opplysninger, 2.3 om åpenhet for bakenforliggende forhold, 4.14 om samtidig imøtegåelse og 4.13 om retting av feilaktige opplysninger.

I en av de innklagede artiklene ble det opplyst at gjelden til selskapet var nærmere 30 millioner kroner. Kapital hadde ikke fått med seg at gjelden senere var betydelig redusert gjennom et kjøp av fordringer av et selskap tilknyttet klager.

– Denne feilen mener jeg ikke er et avgjørende premiss for hele artikkelen. Saken står ikke og faller på det alene. Under tvil tenker jeg at det kan passere, sa utvalgsleder Anne Weider Aasen, som la vekt på at feilen ble rettet i tråd med Vær Varsom-plakaten.

Powered by Labrador CMS