Redaktør Karoline Riise Kristiansen i Nynorsk pressekontor med jubileumsboken som medieprofessor Martin Eide har skrevet i anledning byråets 50-årsjubileum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Redaktør Karoline Riise Kristiansen i Nynorsk pressekontor med jubileumsboken som medieprofessor Martin Eide har skrevet i anledning byråets 50-årsjubileum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg opplever at det er gode vilkår for nynorsk om dagen

50 år med «meir på nynorsk til fleire»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

50-åringen Nynorsk pressekontor lever i beste velgående. Nå bidrar en robot til at enda flere nyhetssaker kommer på nynorsk i avisene.

– Vi støtter opp om mediemangfoldet i Norge ved å være en ressurs for alle de fantastiske lokalavisene rundt om i vårt langstrakte land, sier Karoline Riise Kristiansen, redaktør for Nynorsk pressekontor (NPK).

Lørdag markerer nyhetsbyrået at det er 50 år siden NPK ble stiftet av Noregs Mållag. Det skjedde etter at Stortinget bevilget penger for å gi avisene et bedre tilbud på nynorsk.

I fjor produserte NPK 29.097 nyhetssaker på nynorsk som gikk ut til rundt 40 små og store aviser.

Utviklet robot som oversetter til nynorsk

NPK er formelt fremdeles regnet som et språktiltak og er organisert som en stiftelse under mottoet «Meir på nynorsk til fleire». Det er også navnet på en bok om NPK skrevet av medieprofessor Martin Eide. Boka er gitt ut i forbindelse med jubileet som markeres med en fest på Det Norske Teatret i Oslo lørdag.

I 2007 startet NPK et nært samarbeid med NTB, og de to byråene deler nå lokaler i Havnelageret i Oslo sentrum. Der oversettes også rundt 100 av de 300 nyhetsartiklene NTB skriver hver dag fra bokmål til nynorsk ved hjelp av en nynorskrobot som er utviklet på huset.

– Vi vil hjelpe alt fra de bitte små som kanskje er én til to personer i redaksjonen, til de større regionale aktørene. Der er nynorskroboten et viktig hjelpemiddel for å få NTB-stoffet på nynorsk, sier Kristiansen.

NPK har tidligere fått 800.000 kroner i støtte fra regjeringen til utviklingen av roboten, og i neste års statsbudsjett har regjeringen foreslått å bevilge ytterligere en million kroner til videreutvikling.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier til NTB at roboten har bidratt til en positiv økning av nyheter på nynorsk.

– Roboten er et eksempel på innovasjon innenfor norsk språkteknologi, et felt som trenger vekst og som vi i regjeringen støtter. Vi trenger store og små aktører som jobber for å styrke norsk språk, og Nynorsk pressekontor har vist seg som en solid, effektiv og visjonær aktør med relevans langt utenfor det som kan beskrives som deres primæroppdrag, sier Grande.

Kulturministeren er samtidig klar på at avisene er viktige for det nynorske språket, og at Nynorsk pressekontor spiller en stor rolle her.

– Vi vet jo at bokmål dominerer i redaksjonene, og dette utgjør et press på norsk språk. Derfor trenger vi noen som utjevner balansen mellom nynorsk og bokmål i mediesektoren. At Nynorsk pressekontor leverer nyhetsstoff åpner jo selvfølgelig for mer nynorskstoff i flere aviser, og utgjør derfor en stor forskjell for nynorsk som avisspråk, sier Grande.

– Det er gode vilkår for nynorsk

NPK-redaktør Kristiansen mener at nynorsken står sterkt i den norske offentligheten.

– Jeg opplever at det er gode vilkår for nynorsk om dagen. Det gjelder den politiske viljen, men det henger også tett sammen med identitet og at det blir mer fokus på norsk språk. Nynorsk er en viktig del av dette.

Hun viser til at NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen i januar i år gikk ut og lovet at de for første gang skal klare å nå målet om at minst 25 prosent av alt innholdet skal være på nynorsk.

– Det er et tydelig signal om at nynorsken blir løftet opp. Så det, sammen med at det eksisterer en rekke gode tiltak som bidrar til å støtte opp om nynorsken, gjør at jeg har tro på nynorskens plass i samfunnet og mediebildet også i årene som kommer, sier Kristiansen.

Powered by Labrador CMS