Klar Tale til Vårt Land

Tirsdag signerte Stiftelsen Klar Tale kontrakten som innebærer at Vårt Land ved nyttår overtar lettlestavisen Klar Tale fra NTB.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden oppstarten for 17 år siden har NTB hatt ansvaret for utgivelsen av Klar Tale. Men i forbindelse med at kontrakten utløper til nyttår og at lettlestavisen mottar statsstøtte, ble det gjennomført en anbudskonkurranse i henhold til EØS-reglene. Den vant Vårt Land.

– Vi har aldri sagt at NTBs tilbud var dårlig, men styret har enstemmig konkludert med at tilbudet fra Vårt Land var bedre, forteller Jan-Erik Andersen, sekretær for stiftelsens styre.

Ulike tilbud

Ifølge de ansatte i Klar Tale, som er sterkt kritiske til Vårt Land-overtakelsen, skilte det bare 60.000 kroner mellom de to tilbudene.

Dette tilbakeviser Andersen. Han viser til at tilbudene var så ulikt utformet at det vanskeliggjorde sammenlikningen. Mens Vårt Land kom med et tilbud for en avis på henholdsvis 12 og 16 sider, leverte NTB et tilbud på 12 sider, hvor inntil 20 av de 50 årlige utgavene kunne være på 16 sider.

– I NTB-forslaget ligger også at noen av de foreslåtte utgavene på 16 sider ikke skulle inneholde mer redaksjonelt stoff enn i 12 siders-avisene, men mer luft. Dette har gjort det mer komplisert å sammenlikne tilbudene direkte, men styrets vurdering har vært at det skiller 800.000 kroner i Vårt Lands favør, når man vurderer de alternativene som er mest sammenliknbare. Også redaksjonelt har helhetsvurderingen landet i Vårt Lands favør, sier Andersen.

Uklart for Klar Tale-ansatte

Vårt Lands overtakelse av Klar Tale har skapt usikkerhet rundt Klar Tale-journalistenes framtidige skjebne. NTB mener at de ikke har arbeidsgiveransvar for de fire journalistene etter at de mister Klar Tale, mens Vårt Land bestrider at de som ny utgiver av Klar Tale også må overta de ansatte.

– Stiftelsen har ingen ansatte, og vi er derfor ikke delaktige i denne diskusjonen rundt Klar Tale-journalistenes framtidige tilknytning, er alt Andersen ønsker å si om den saken.

Powered by Labrador CMS