Redaktør Helge Øgrim i Journalisten. Foto: Birgit Dannenberg

Kjære medarbeider

(KOMMENTAR): Aller først vil vi gjerne vite hvem du er. Aftenpostens kompetanseskjema er her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten og de andre Schibsted-avisene er i full gang med å kartlegge de ansattes kompetanse. En flertrinnsrakett med egenmelding, ledersamtale og, antar jeg, evaluering foretatt i fellesskap av ledere og mellomledere, skal hjelpe bedriften å finne ut hvem man kan unnvære når avishusene raskt slankes.

Foreløpig er det som kjent bare snakk om frivillige sluttpakker. Det kjempet klubbene i Aftenposten fram mot redaktørens ønske. Men kompetansekartleggingen kan spille en rolle både hvis man ikke får tilstrekkelig mange til å si opp frivillig mot en økonomisk kompensasjon, og når man vurderer de frivillige for å se om man skal holde på noen av dem ved å nekte dem sluttpakken.

Så her er det fallgruver på begge sider: Du kan både framstå for flink og for udyktig, målt mot kriterier som vel ikke er presentert i noen detalj. Lykke til, fristen er 1. oktober.

Selve skjemaet er på tre sider og påfallende ukontroversielt. De første fire boksene som skal fylles ut, besvarer rett og slett hvem du er:

Utdanning, fagbrev og prosjektdeltakelse, nåværende jobb i redaksjonen og tidligere arbeidsoppgaver.

Man skulle tro ledelsen allerede satt på de fleste av disse opplysningene om sine ansatte, men det skader vel ikke å sjekke.

De to neste boksene gir deg anledning til å utbrodere sterke sider, «nyhetsteft» er foreslått. Deretter kommer plass til å beskrive den tekniske kompetansen. Både Aftenpostens redaksjonelle systemer og digitale verktøy er nevnt.

Til sist gis det rom for å berette om humanitært arbeid, språk og frivillig organisasjonsarbeid, før man kan melde ønsker om framtidige arbeidsoppgaver og «eventuell kompetanseutvikling». Her gjelder det antakelig å skrive noe lurt.

Jeg er verken mot kompetansekartlegging eller skjemaer (jo, litt). Men det er vanskelig å forstå nytten av denne undersøkelsen utenfra. Hilde Haugsgjerd sa på OJs møte om nedbemanningen sist uke at frivillige sluttpakker ikke var nok til å slanke grafisk stab i Aftenposten, før det virket som hun hadde røpet for mye og modererte uttalelsen. Hvis frivilligheten gir tilstrekkelig avgang i redaksjonen, får dette skjemaet mindre betydning for hvem som blir igjen der.

Powered by Labrador CMS