Advarer journalister mot områder i Kongo

The International News Safety Institute (INSI) ber journalister være ekstremt forsiktige i østlige deler av krigsherjede Kongo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

INSI, som arbeider for å skape en sikkerhetskultur i mediene, har gått ut med råd til reportere som dekker eller skal dekke krigen i Kongo. Det skjer etter rapporter om drap, kidnapping og flere andre målrettede angrep mot journalister fra partene i konflikten.

«Journalister bør utvise ekstrem forsiktighet i den østlige provinsen Nord-Kivu, særlig rundt provinshovedstaden Goma. Hvis det ikke er mulig å unngå området, er svært begrensede bevegelser anbefalt», lyder henstillingen fra INSI.

Kidnapping og drap

Journalisten Alfred Nzonzo Bitwahiki fra Radio Communautaire Ushirika i Kiwanja, ca. 80 kilometer fra Goma, ble drept i forrige uke, ifølge rapporter fra FN og presseorganisasjoner. Og den belgiske journalisten Thomas Scheen, hans kongolesiske tolk Charles Ntiricya og sjåføren Roger Bangue ble nylig kidnappet av den regjeringslojale militiaen Mai-Mai, på veien mellom Kiwanja og Goma. Alle tre er siden blitt frigitt, og tolken har fortalt om hendelsen til Committee To Protect Journalists.

En lokal medieorganisasjon rapporterer om at CNDP (Congrès national pour la défense du peuple) - styrkene til opprørsleder Laurant Nkunda, har ransaket den eneste radioen i Kiwanja. Og flere lokale journalister har gått i dekning.

INSI understreker at det heller ikke er trygt å reise med FN-styrkene eller hjelpeorganisasjoner, som også er blitt angrepet den siste tida.

Powered by Labrador CMS