Krigen i Ukraina kan bli langvarig, tror NRKs utenrikssjef. Her kjemper brannvesenet mot flammene etter russisk bombing i Mykolaiv i helga.

Ukraina

NRKs utenrikssjef: – Må forberede oss på at dette er en krig som vil vare lenge

– Fremdeles store områder og viktige temaer hvor vi har svært liten tilgang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under dagens møte i Kringkastingsrådet deltok NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen på videosamtale fra Longyearbyen, hvor han har undersøkt det norsk-russiske forholdet i lys av Ukraina-krigen.

Fire måneder inn i krigsdekningen delte redaktøren sine refleksjoner over jobben NRK har gjort så langt, og hva som vil prioriteres i tiden framover. Han trakk fram tilstedeværelsen i felt som den aller viktigste suksessfaktoren.

– I en periode hvor troverdigheten til media settes i tvil, er vår tilstedeværelse svært viktig. Omfattende tilstedeværelse skaper tillit til vår journalistikk, innledet Falkenberg Mikkelsen.

Mer krevende arbeidsforhold

Målet med NRKs tilstedeværelse i både Ukraina og Russland har vært å avdekke krigens gang, så vel som å formidle krigens konsekvenser for de sivile. På den russiske siden av grensen har Moskva-korrespondent Jan Espen Kruse rapportert mer eller mindre kontinuerlig de siste fire månedene.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen orienterte Kringkastingsrådet om NRKs Ukraina-dekning.

– Der har vi opplevd at arbeidsforholdene for vår korrespondent har blitt mer krevende. Og vi står i usikre tider, sa Falkenberg Mikkelsen til Kringkastingsrådet, og la til:

– Vi rapporterer som vanlig, og legger ingen bånd på rapporteringen. Den skal følge våre standarder for ytringsfrihet og pressefrihet. Men vi opplever at det er vanskeligere å komme innpå russere, og vestlige medier følges hele veien med argusøyne.

– Utrolig lærerikt

At interessen for krigsdekningen er dalende fire måneder etter invasjonen, er ifølge utenriksredaktøren helt naturlig. Men nettopp derfor mener han det er viktig at NRK treffer på de temaene folk er opptatt av.

– Folk er interessert, og de er særlig interessert i dette som gjelder propagandakrigen. Det er mange varianter av både desinformasjon og krigspropaganda som spres, som mange norske brukere får rett inn på telefonen.

Å gi folk et verktøy for å forstå hva som skjer, beskrev Falkenberg Mikkelsen som viktig. Han trakk fram TikTok-spesialen som eksempel, hvor NRK lagde falske TikTok-brukere på hver side av den ukrainske og russiske grensen. Hensikten var å kartlegge hvor ulik virkeligheten ser ut for de to fiktive brukerne.

– Det var utrolig lærerikt å se, synes jeg, sa redaktøren.

Forberedt på langvarig krig

Men NRKs krigsdekning har ikke gått knirkefritt. Verifisering av bilder og videomateriale fra sosiale medier har vært krevende, sa Falkenberg Mikkelsen til Kringkastingsrådet.

– Det som kanskje bekymrer meg mest, er at det fremdeles er store områder og viktige temaer hvor vi har svært liten tilgang.

Det gjelder først og fremst de ukrainske områdene hvor det utøves de hardeste krigshandlingene, men også det som foregår bak russiske linjer. Situasjonen for ukrainske krigsfanger eller sivile som befinner seg i russisk-kontrollerte områder er temaer NRK prøver å jobbe med, men hvor tilgangen, av åpenbare grunner, er liten.

– Vi må forberede oss på at dette er en krig som vil vare lenge. Vi kommer til å se endringer i europeisk og amerikansk politikk. Vi står foran en energi- og matkrise som er kjempeviktig å dekke skikkelig, sa Falkenberg Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS