Martin Holvik, NJs midlertidig-kontakt i Dokumentar- og samfunnavdelinga i NRK, var nylig midlertidig i NRK selv. – Jeg er glad for at dette nå står svart på hvitt, sier han om den nye avtalen.

– Jeg er glad for at dette nå står svart på hvitt

Tidligere midlertidig i NRK er glad for ny midlertidig-tekst i avtalen mellom NJ og NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Midlertidige var vårt hovedfokus hele veien. Det satt veldig langt inne hos NRK å ta med en tekst som tok med disse tingene, sier Rolf Johansen, leder for Norsk Journalistlag i NRK, til Journalisten.

Han har brukt helga til å hvile ut etter tøffe forhandlinger mellom NJ og NRK, som var ferdige fredag, over to døgn på overtid.

– Det ble 14 timer søvn den første natta etterpå, innrømmer Johnsen, som også ledet forhandlingene for NJ.

Får rett til å søke

Det var vikarer og midlertidig ansattes rettigheter i tariffavtalen som førte til de vanskeligste diskusjonene under forhandlingene, og som gjorde at det tok så lang tid å lande en avtale.

Fredag kveld hadde partene blant annet blitt enige om at:

  • Midlertidig ansatte som har jobbet i NRK i mer enn ni måneder, og er i et arbeidsforhold med NRK, får rett til å søke på internt utlyste faste stillinger i samme avdeling.

De midlertidige vil bare bli vurdert hvis ingen fast ansatt blir «innplassert» eller ansatt i stillingen som er utlyst internt.

«Samme avdeling» vil i dette tilfellet si at midlertidige fra hele «nivå 3» kan søke, som i praksis vil si på redaktørnivå på NRK Marienlyst, og på regionnivå i Distriktsdivisjonen.

Hadde håpet på sterkere avtale

Underveis trodde Johansen at det gikk mot brudd, fortalte han til Journalisten fredag, da protokollen endelig var signert, 49 timer etter fristen. Han sa også at han gjerne skulle sett at teksten hadde blitt enda sterkere.

– Jeg kunne godt tenkt meg at antallet måneder man hadde jobbet i NRK var lavere, og at dette også gjaldt vikariater, ikke bare faste ansettelser, sier Johansen nå.

– Men en slik tekst er et kompromiss, og det viktigste var å få inn teksten til å begynne med.

Rolf Johansen, leder av Norsk Journalistlag i NRK, NRKJ.

Under forhandlingene ble partene også enige om at:

  • Vikarer får rett til å fortsette i stillinga dersom den de er vikar for blir lenger borte fra stillingen enn først antatt.

– Hvorfor tror du disse tingene ble vanskelige å forhandle om?

– Jeg vil heller si at det generelt er vanskelig å få med en ny tekst i avtalen i utgangspunktet. Dette var helt ny tematikk som ble tatt inn i avtalen. Også går jeg ut ifra at NRK er litt bekymra for hva som vil være effekten av denne, og at det er hovedgrunnen, sier Johansen.

– Det er ikke utenkelig at vi jobber videre med dette, men vi får se i tida som kommer, da vet vi hvordan dette vil bli i praksis.

– Med på å styrke midlertidiges rettigheter

Martin Holvik, midlertidig-kontakt i NJ-klubben i Dokumentar og samfunn-avdelinga, er veldig positiv til teksten om midlertidige som ble forhandlet fram på fredag.

– Dette er med på å styrke midlertidiges rettigheter i NRK. Jeg som har vært midlertidig-kontakt og har snakka med mange i systemet, er glad for at dette nå står svart på hvitt. Det er positivt for midlertidige i NRK og i bransjen ellers, sier Holvik, som inntil nylig selv var midlertidig ansatt, og dermed en midlertidig midlertidig-kontakt.

Han fikk i august fast jobb som researcher og «faktajeger» ved NRKs researchsenter.

Journalisten har vært i kontakt med NRKs organisasjonsdirektør Olav Hypher, som også var forhandlingsleder for NRK i årets forhandlinger. Han er på ferie, og kan derfor ikke svare utdypende på spørsmål Journalisten har sendt på e-post.

Han skriver:

– Det var konstruktive og krevende forhandlinger, og NRK er godt fornøyd med at vi kom til enighet. Når det gjelder hva de ulike avtaletekstene betyr i praksis, er dette noe vi skal se nærmere på etter høstferien for å sikre felles forståelse i organisasjonen. Vi kan derfor ikke kommentere detaljer nå.

For ordens skyld: Rolf Johansen sitter i styret i Journalisten. Journalist Guro Flaarønning er ansattrepresentant i styret.

Powered by Labrador CMS