Ansvarlig redaktør Lars Lier og Romerikes Blad er klaget inn til PFU av lokalpolitiker Leif Erik Dahl.

Skrev at lokalpolitiker hevder 14.000 er døde etter vaksinering. Ble klaget til PFU

Romerikes Blad avviser brudd på god presseskikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets første møte i Pressens Falige Utvalg (PFU) går av stabelen onsdag 26. januar. Smittevernrestriksjoner gjør at også dette møtet holdes digitalt.

På møtet skal PFU blant annet ta stilling til en klage fra lokalpolitiker Leif Erik Dahl, som representerer Senterpartiet i kommunestyret i Ullensaker. Han har klaget Romerikes Blad inn for artikkelen: «Her hevder lokalpolitikeren at over 14.000 nordmenn er døde etter koronavaksinen».

Ingressen var:

«I tirsdagens kommunestyremøte i Ullensaker påsto Leif Erik Dahl (Sp) at dødstallet i Norge har økt etter koronavaksineringen. Varaordfører Lars Halvor Stokstad Oserud stiller seg ikke bak partikollegaens uttalelser.»

Dahl skriver i sin klage til PFU at dette ikke er noe han hevder, men viser til at tallet ble opplyst i en epost Folkehelseinstituttet (FHI) har sendt til advokat John Christian Elden.

«Dette kommer frem i artikkelen, men artikkelen er bak betalingsmur slik at det kun er overskrift og ingress som er lesbar for folk flest på nett. Artikkelen er videre publisert under konspirasjonsteorier på RBs nettside. Disse forholdene er svært uheldig for min del og er egnet til å skape hatefulle ytringer (som er straffbart) mot meg som person, samt ramme min familie», skriver Dahl.

RB avviser brudd på god presseskikk, og viser blant annet til en artikkel fra Faktisk.no hvor det slås fast at det er forskjell på å dø på grunn av vaksinasjon, og å dø som vaksinert. Avisen påpeker også at Dahl fikk sitatsjekk før publisering, og hadde ingen innvendinger, slik de oppfatter det.

I en replikk til PFU skriver Dahl:

«Det fremgår klart av mitt innlegg i kommunestyremøtet [...] at dødsfall etter vaksine bør måles på samme måte som man måler dødsfall av Covid, det vil si død innen 30 dager etter vaksine eller positiv PCR test. Det er dermed helt feil at jeg skulle ha sagt at det er slik som de har fått frem over 14 000 døde som skal ligge til grunn for å måle vaksinedødsfall. Hadde jeg ment at de døde av vaksine hadde jeg selvsagt sagt det i stedet for at de har dødd etter vaksinering.»

Alle de åpne sakene på møtet strømmes. Sendingen starter klokken 9.

Åpne saker:

Lukkede saker:

  • NN mot Firda
  • NN mot Adresseavisen
Powered by Labrador CMS