Kristoffer Rønneberg. Foto: Aftenposten

Frykter årets IR-pris kan bli siste

Internasjonal Reporter har mistet Norad-støtte, men håper på en lang fremtid for den tre år gamle prisen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Og i år skal prisen deles ut under banketten på årets Skup i Tønsberg. Det forteller styremedlem og prisansvarlig Kristoffer Rønneberg i Internasjonal Reporter.

For et år siden fortalte Journalisten at juryen hadde et luksusproblem ved at rundt 30 hadde meldt inn sine bidrag om konkurransen hvor hovedprisen var på 15.000 kroner.

Samtidig verserte det en diskusjon i sosiale medier fordi journalister som ikke dekket u-land var kvalifisert til å delta i konkurransen.

Utvide

Årsaken var at Norad forutsatte at fokus skulle være på u-land. Nå da Norad har trukket støtten til IR står organisasjonen fritt til å endre profil.

– Da kan vi gjøre det vi eventuelt måtte ønske oss, som å la journalister som dekker Nord-Amerika få delta i konkurranse. Men vi ønsker uansett fortsatt å belønne journalister som dekker underrapporterte områder og temaer, sier Rønneberg.

Men det avhenger av om prisen overlever. Det kan nemlig være siste gang prisen deles ut, med mindre man finner en ny samarbeidspartner.

– Frykten er jo at den kan bli lagt ned.

Viktig pris

Skupleder Heidi Molstad Andresen sier at IR-prisen er en viktig pris som har en selvstendig rolle. Nettopp derfor løftes den også fram under årets Skup.

Andresen sier videre at det vil være fryktelig synd dersom prisen forsvinner siden mangfoldet i utenriksdekningen er ikke større enn absolutt må være, og hun mener at prisen bidrar til å øke det.

– Vi kan fort bli navlebeskuende og at noen løfter blikket er veldig viktig. IR har samme agenda som Skup om å avdekke kritikkverdige forhold.

Fristen for å melde seg på i konkurransen om prisen er 31. januar.

Powered by Labrador CMS