Bernt Jakob Oksens tildelt Den store journlistprisen 2010. Foto: Kathrine Geard

Rystet og rørt

– Dette er en av de absolutt fineste dagene i mitt liv, sa Bernt Jakob Oksnes da han takket for Den store journalistprisen onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Men prisvinneren har også vært igjennom noen vanskelige dager den siste måneden, kunne han fortelle da Journalisten gratulerte ham med prisen.

– Jeg fikk beskjeden mens jeg satt i en bil for fire uker siden. Det ble helt taust inni meg, og det har vært vanskelig å holde tett med dette. Jeg er både rystet og rørt, smiler den 37-årige sunnmøringen.

Dedikerer

Prisen fikk han for den ni sider lange featuresaken ”Den usynlige”, som sto på trykk i Dagbladet Magasinet 23. januar i år. I den jakter Oksnes på historien til den 63-årige Jan Erik Fosshaug og bakgrunnen til at han døde helt venneløs og ensom i fjor høst. Og jakten førte til leserrekord for Dagbladet, før den nå altså også resulterte i journalistpris.

– Jeg tenkte på Fosshaug og hans skjebne hver eneste dag i over tre måneder, og derfor dedikerer jeg også prisen til ham, sa Oksnes under prisutdelingen. Og avslørte samtidig at han gjemte seg bort i et hjørne i Dagblad-lokalene da han skrev saken, for å bli mest mulig uforstyrret.

Respekt

I sin begrunnelse trekker juryen fram hvordan Oksnes graver seg gjennom lag på lag av byråkrati for å finne ut hvem Jan Erik Fosshaug var, og hvorfor ingen savnet ham da han ikke lenger var. Spesielt framheves hvor respektfullt Oksnes nærmer seg sitt objekt, og at denne reportasjen kanskje var noe av det mest verdige som ble Fosshaug til del.

Samtidig opplyser juryen at Oksnes har vært en sterk kandidat til Den store journalistprisen to ganger tidligere, for featuresaker fra idrettens skyggeside. Men at det er for ”Den usynlige” han får prisen.

– Om jeg selv mener at dette er den beste reportasjen jeg har skrevet? Jeg syns det er vanskelig å si, for jeg har et bankende hjerte også for de to andre nevnte sakene. Men fellestrekket for dem alle er at de dreier seg om små mennesker som har fått en hard sosial medfart. Det er i det, å kunne skildre dette, som min hovedinteresse som journalist ligger.

Starten

Det er som Dagblad-journalist Oksnes mottok prisen for den gripende featurefortellingen ”Den usynlige”, men han gir Sunnmørsposten æren for å ha penslet ham inn på det sporet som nå har resultert i den gjeve journalistprisen.

– Jeg startet som tradisjonell nyhetsjournalist, men så fikk jeg mulighet til å lage en feature om vanskeligstilte barn i Sunnmørsposten. Det ble et vendepunkt for meg, jeg følte at jeg ønsket å skrive meg inn i hjerter på den måten. Men samtidig er jeg glad for ballasten som nyhetsjournalist. Den kom til stor nytte i arbeidet med ”De usynlige”, som bød på veldig mye graving og research, sier Oksnes som imellom Sunnmørsposten og Dagbladet også jobbet en periode i Aftenposten.

Les også: – Jeg driver med melodramatisk journalistikk

Powered by Labrador CMS