Facebook-sjef Mark Zuckerberg blir beskyldt for å være en trussel mot demokratiet. Foto: Anthony Quintano / CC by 4.0 / Flickr.com
Facebook-sjef Mark Zuckerberg blir beskyldt for å være en trussel mot demokratiet. Foto: Anthony Quintano / CC by 4.0 / Flickr.com

Nyhetsbyråer anklager Google og Facebook for å plyndre nyheter

NTB stiller seg bak uttalelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

IT-gigantene Google og Facebooks «plyndring» av nyheter og reklameinntekter utgjør en trussel mot demokratiet, mener europeiske nyhetsbyråer.

Norske NTB og en rekke andre byråer har stilt seg bak en uttalelse skrevet av franske Agence France-Presse (AFP).

Uttalelsen er en del av mediebedriftenes lobbyinnsats før EU-parlamentet skal stemme over en reform av reglene for opphavsrettigheter. Forslaget innebærer at aviser og nyhetsbyråer må få betalt når Google og andre nettsider lenker til artiklene deres.

– Av hensyn til Europas frie presse og demokratiske verdier bør EUs lovgivere gå videre med opphavsrettighets-reform, mener nyhetsbyråene.

De peker på at Google og Facebook i dag sikrer seg en svært stor del av reklameinntektene på internett. Samtidig har medienes inntekter fra reklame og annonser gradvis skrumpet inn.

– Internett-gigantenes plyndring av nyhetsmedienes innhold og reklameinntekter utgjør en trussel både mot forbrukere og demokratiet, heter det i uttalelsen.

Motstandere av den foreslåtte EU-reformen mener den vil innebære sensur av nettsider og unødvendige begrensninger for vanlige nettbrukere.

Foto: Anthony Quintano / CC by 4.0 / Flickr.com

Powered by Labrador CMS