Tori Amos spiller på Norwegian Wood i Oslo fredag. Foto: https://www.flickr.com/photos/taymtaym/ (CC)

Advarer mot fotokontrakter

Medieorganisasjonene gjentar advarsel mot restriksjoner for journalister og fotografer under konserter og sportsbegivenheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi skriver juni og starten på høysesongen for konserter og idrettsarrangementer utendørs. I den anledning går medieorganisasjonene nå samlet ut og gjentar tidligere advarsler fra 2013 og 2007 mot fotokontrakter som legger bånd på redaksjonenes frie nyhetsformidling.

Har du erfaring med tvilsomme fotokontrakter? Tips Journalisten på journalisten@journalisten.no, eller ring 40 00 48 88.

I uttalelsen heter det at medieorganisasjonene oppfordrer norske arrangører til å gjøre det klart for utenlandske aktører at norske medier ikke aksepterer restriksjoner på arbeidet deres.

– Vi har med bekymring observert at det legges begrensninger på medienes dekning av kulturelle og sportslige arrangementer. I særlig grad gjelder dette fotografenes arbeidsbetingelser, og dette gjelder både innhenting av stillbilder og levende bilder fra arrangementer. Det er klart i strid med anerkjente prinsipper for fri nyhetsformidling når artister og arrangører stiller vilkår for hva som kan bringes av tekst og bilder i reportasjer og for hvordan dette senere kan brukes i mediet, heter det i uttalelsen.

Den er undertegnet av Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Pressefotografenes Klubb, Mediebedriftenes Landsforening, Landslaget for Lokalaviser og Fagpressen.

Les også: Sier nei til fotokontrakter

– Utgangspunktet må alltid være at mediereportere som kan legitimere seg med gyldig pressekort, vilkårsløst kan få utført det oppdrag som redaksjonsledelsen har pålagt dem i dekning av arrangementer åpne for allmennheten, heter det videre i uttalsen, som også foreligger i engelskspråklig drakt.

Opp gjennom årene fins det flere eksempler på at medier har boikottet konserter på bakgrunn av stramme fotokontrakter. I 2011 ble for eksempel Janet Jackson boikottet av mediene fordi managementet hennes krevde rettighetene til bilder som ble tatt.

Les mer om fotokontrakter.

Powered by Labrador CMS