BI-forsker Erik Wilberg. Foto: Helge Øgrim

Spår papiravisens død før 2025

Men nye momsregler kan framskynde avisdøden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

BI-forskeren Erik Wilberg mener papiravisa kan være borte i løpet av de neste 10-15 årene. Det sier han til Klassekampen onsdag.

Nullpunkt

– Jeg har sett på kurvene i 25 år og de peker dessverre bare i én retning: nedover. Det vil føre til en gradvis overgang til digitale medier. Spørsmålet er bare hvor raskt det går, sier Wilberg til avisa. 

Han mener å ha funnet nullpunktet rundt år 2025.

Den australsk forfatter og foredragsholder Ross Dawson regnet for to år seg fram til avisdød i Norge i år 2020.

MBL-konferanse

Utspillet kommer samme dag som Mediebedriftenes Landsforening (MBL) åpner sin årskonferanse i Oslo. I tillegg til at de ferskeste lesertallene for avis, magasiner og ukepresse legges fram, står nettbetaling høyt på dagsorden. 

Mange av deltagerne på konferansen venter nok utålmodig på en avklaring i momsspørsmålet. Regjeringen har varslet dette i statsbudsjettet som legges fram 8. oktober. I dag er papiraviser og fagpresse unntatt merverdiavgift, men redaksjonelt innhold i digital form er underlagt 25 prosent moms. 

Blant alternativene til dagens løsning er nullmoms på papiraviser og åtte prosent på digitalt innhold, åtte prosent for begge plattformer eller nullmoms for begge. 

MBL gikk tidligere i år inn for mellomalternativet med åtte prosent på begge plattformer. 

Taler

I vår la kulturminister Anniken Huitfeldt dessuten fram forslag om en plattformnøytral pressestøtte der både papireksemplarer og digitale utgaver skal telle inn i opplaget. 

Klassekampen skriver at det er håp om at kulturministeren torsdag vil bruke tid på å snakke om endringer i digitalmomsen da hun skal snakke på MBL-konferansen om den digitale fremtiden.

Powered by Labrador CMS