Arkivfoto: Kathrine Geard
Arkivfoto: Kathrine Geard

Disse kan bli ofret

To aviser ble lagt ned i Østfold mandag, men det er ikke sikkert det slutter der.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at Moss Dagblad og Halden Dagblad legges ned. A-pressen ønsket ikke lenger å holde avisene i live med kunstig åndedrett.

Tidligere har Journalisten omtalt at også Edda Media vurderer å avvikle sin gratisavis i Sarpsborg.

Men i A-pressen er det enda flere aviser som står laglig til for hogg.

Tung etablering

Etter det Journalisten blir fortalt fra flere hold, teller A-pressen på knappene om fremtiden til Demokraten i Fredrikstad, Vestby Avis og Ås Avis. De to sistnevnte hadde i 2007 henholdsvis 1,6 og 1,5 millioner i underskudd før skatt.

I A-pressen er strategien nå at avisene i konsernet må være lønnsomme i et konsernperspektiv.

– Vi har ikke noen prosess når det gjelder de to avisene, men det er klart vi vurderer dette på styrenivå. Det vi opplever er at de har opplagsvekst og vokser i lesermarkedet dag for dag. Det er heller ikke til å legge skjul på at etableringen har vært tyngre enn vi hadde ventet, og sånn sett vurderer vi disse posisjonene kontinuerlig, men det har vi gjort fra dag én, sier styreleder Jarle Bentzen.

Bentzen forteller at kostnadene i de to avisene er kuttet ytterligere, og at det i inneværende år er budsjettert med betydelig lavere underskudd, ifølge styrelederen med et minus et godt stykke under millionen.

Ingen garantier

Bentzen forteller at selv om budsjettene er moderate i de to avisene, tør han ikke gi noen garantier mot at også disse avisene kan ofres som følge av kostnadene, slik Moss Dagblad og Halden Dagblad ble.

– Jeg kan ikke garantere noe for jeg vet ikke hvor vanskelig dette blir, men jeg håper vi klarer å unngå det, sier han.

– Så nedleggelse kan bli et alternativ?

– Det er vel ingen som kan utstede garantier, slik er det ikke. Slik er det i vår bransje, det er utsatt i forhold til konjunkturene, men vi har troen på disse avisene.

Samkjøring

Som Journalisten fortalte i forrige uke har Edda og A-pressen lokalt begynt drøftinger om en felles annonsesamkjøring i Østfold. Dette har medført at flere i begge mediekonsernene tror at det er nettopp derfor de to avisene ble lagt ned på tirsdag.

I mediehuset Indre Østfold er det flere aviser som overlapper Eddas Østlandets Blad. Hvis de to medieselskapene skal dele teiger mellom seg, slik flere som har vært i kontakt med Journalisten påstår, vil det også få betydning for flere aviser.

– Det er ikke lagd noen ny samkjøring, vi forholder oss til det som skjer i dag, svarer Bentzen kontant.

En annen avis som kan bli rammet av en ny samkjøring er Demokraten i Fredrikstad. Avisa er klart lillebroren i plankebyen med 8300 i opplag mot Edda-eide Fredriksstad Blad nesten 23.000.

Etter det Journalisten forstår vil den nye samkjøringen først og fremst prioritere de dominerende aktørene i Østfold-byene; Moss Avis, Sarpsborg Arbeiderblad, Fredriksstad Blad og Halden Arbeiderblad.

Større handlekraft

Klubbleder Arne Børresen tror at Demokraten ikke vil lide samme skjebne som Moss Dagblad. Selv om avisen er en klar nummer to i sitt marked og reduserte antall utgivelser fra seks til tre dager.

Børresen viser til at avisen har større handlingsrom enn det Moss Dagblad hadde.

– Det er rett og slett fordi vi siden 2002 har hatt en økonomi som har gitt noen små underskudd og ellers resultater rundt null. Vi har mer å skjære på uten å gå inn treffe beinet, sier han.

Skulle den felles samkjøringen komme opp og stå, ser Børresen at det fort kan oppstå problemer.

– Skulle noe slikt skje så er det bare lokalannonsene vi kan få, og det er jo slik at alle kjedene må forholde seg til sentrale annonsekontorer og det er ikke Hansen eller Jensen på hjørnet lenger, de er jo blitt deler av kjeder alle sammen. Så skulle en eventuell samkjøring bli aktuell, ville vi måtte slåss for å bli en del av den.

Konserndirektør John Kvadsheim har uttrykt at det ikke er aktuelt å avvikle Demokraten. Børresen og de andre ansatte i avisa i Fredrikstad regner med at han står for det.

– Vi hører hva Kvadsheim sier og tar det for gitt at han mener det.

Powered by Labrador CMS