Fra nettstedet Nachtkritik.de.

Anmelder 50 teaterstykker i måneden

Et nettsted for teaterkritikk drevet på dugnad av frilansere er blitt en omstridt suksess i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Du sover - vi skriver», er mottoet til snaue 60 frilansere spredt rundt i Tyskland som hver morgen tilbyr ferske teateranmeldelser på nettstedet nachtkritik.de. De rekker over 50-60 teateroppsetninger i måneden, og tilbyr både egenproduserte omtaler og lenke til papiravisenes anmeldelser.

Tiltaket hilses velkommen blant scenens folk og nettstedet er nominert til en stor tysk nettpris. Antall brukere er nå oppe i 90.000 per måned, skriver Der Spiegel i en større artikkel om nachtkritik.de. (Ikke på nett.)

Tøffe diskusjonsfora

Men nettstedet er mer enn bare teateranmeldelser. På diskusjonsforumene får folk anonymt skrive hva de synes, og det har gjort nettstedet kontroversielt.

Selv om drifterne av nettstedet forsikrer at alle innlegg blir forhåndskontrollert og noen endret eller nektet publisert på grunn av sjikanøst innhold, er det tøffe tak i debatten. Skjellsord er ikke mangelvare, og både teaterfolk og storavisenes noe selvhøytidelige teateranmeldere får gjennomgå.

«Det er synd at det har etablert seg en uheldig form for anonym meningsutveksling med disse kommentarene», sier teatersjefen ved Thalia-teateret i Hamburg, Ulrich Khuon til Spiegel.

Brukte 25 psevdonymer

En av de få som åpent bekjenner å ha brukt nettstedet, er regissøren Falk Richter fra Schaubühne i Berlin. Ifølge Spiegel innrømmer han å ha sittet oppe om nettene og skrevet hyllester til seg selv under 25 forskjellige psevdonymer for deretter å skrive tilsvarende hatske artikler om konkurrenter og rivaler. Men han lover å ikke gjøre det mer.

Initiativtaker til nettstedet er imidlertid helt klar på at hun ikke vil fjerne muligheten til å skrive anonymt. Hun mener nettstedet ganske enkelt ikke vil fungere om man pålegger alle å skrive under fullt navn.

Mange fornøyd

Nachtkritik får da også mye ros blant teaterfolk, som sier at det er et frisk pust inn i anmelderiet som hittil har vært dominert av de store redaksjonene.

Der er man ikke uventet lite fornøyd.

– Hvis noen tror at et gratismedium på do-it-yourself-nivå kan komme i nærheten av den kvalitet og seriøsitet som en uavhengig avis kan tilby, så vet de ikke hva journalistikk er, sier Christopher Schmidt, teateranmelder i Süddeutsche Zeitung.

Powered by Labrador CMS