Fra Dubai Beach i dag. Foto: Guilhem Vellut/Creative Commons

20 år gammel sak ble nyhet

«Hele» verden kastet seg denne uka over en drukning som skjedde i 1996.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Med den sensasjonelle inngangen om en far som nektet livreddere å berge hans 20 år gamle datter fra drukningsdøden fordi det ville sverte hennes ære, strakte journalister over hele verden på fingerne og gjøv løs på tastaturet.

For en sak. Nesten for god til å være sann, kan man si. Men den er sann. Selv om all verdens medier, og vi snakker om store medier i USA, England, Franrike, Australia, Spania, Italia og Norge, har tatt utgangspunkt i en artikkel fra Emirates247 (dere husker kanskje i forrige uke da TV 2 og flere andre gikk på limpinnen etter å ha sitert dette nettstedet), er den altså sannferdig.

En far av asiatisk opprinnelse nektet livvaktene på stranden i Dubai å redde sin datter fordi det ville være vanærende om de tok på henne. Men noen fersk nyhet er det ikke. Allerede i januar ble tilfellet refert til i bloggen «Being a Mom». Også her er Emirates247 kilden, hvilket er spesielt siden artikkelen de øvrige mediene referte til de siste dagene er publisert søndag denne uken. Men den er ikke fra januar. Den er enda eldre.

– Hendelsen du spør om skjedde i 1996 og saken ble den gang etterforsket fullt ut, sier medieansvarlig Saeed Ameen ved politiet i Dubai til Journalisten.

Nettavisen er blant dem som publiserte saken. Vi har sendt sms til Gunnar Stavrum, men har ikke hørt noe fra ham. Men i bunnen av artikkelen konstaterer vi at Nettavisen skriver at om vi liker dem på Facebook vil vi få «flere ferske nyheter».

Nettavisen oppdaterte sin artikkel med tidspunktet for hendelsen sent i går kveld. Men de har ikke fått med seg at Ahmed Burqibah ikke heter Col til fornavn, men at dette er en forkortelse av hans grad colonel, eller oberst på godt norsk.

Ikke akkurat blålysjournalistikk, altså.

Også Media Guardians Media Monkey har gått opp saken. Du kan lese deres versjon her.

Powered by Labrador CMS