Grieghallen venter på deltagerne av Nordiske Mediedager. Foto: Glenn Slydal Johansen

Gullruten og Mediedagene rammes ved NRK-streik

BERGEN (Journalisten): Festivalsjefen spikrer backup-plan i 12 time.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kan bli mange tomme seter i salen i Grieghallen under Gullruten-utdelingen kommende lørdag.

TV-prisfesten og Nordiske Mediedager blir rammet dersom NRK og deres journalister ikke kommer til enighet under meklingen hos Riksmekleren onsdag.

NRK har bedt alle NRKJ-organiserte og ikke-organiserte om å legge ned arbeidet dersom det blir streik senere denne uken. Ledere er tilbakekalt for å organisere arbeidet på deres arbeidsplass.

Rammer mer enn sendeskjemaet

1.700 NRK-journalister står i fare for gå ut streik fra torsdag.

- NJ har ikke ønsket å ramme hverken Mediedagene eller Gullruten og har derfor valgt å gi våre medlemmer mulighet til å delta både som organisatorer, bidragsytere og nominerte. Vi beklager sterkt NRKs valg, skriver lederen for de fagorganiserte i NRKJ, Richard Aune, i en epost.

Konsekvens av streikeuttaket, sier NRK

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK avviser at vedtaket er et forsøk på å legge press på motparten i forkant av meklingen onsdag.

- Det er NRKJ som har varslet at de vil ta ut sine medlemmer i streik, og arbeidsgivers ansvar for de ansatte opphører ved en streik. Dette er derfor en konsekvens av det, sier Nyhus til Journalisten.

Direktøren sier også at det må gjelde for NRK-ansatte som for eksempel hadde forberedt seg på å lede sesjoner under mediedagene. Han viser til at internreglementet sier at man ikke kan ta oppdrag for andre uten NRKs godkjennelse, og at denne godkjennelsen opphører ved streik.

Men kunne ikke de det gjelder da bare valgt å likevel lede sesjonen, tenker kanskje noen? Nei, sier Nyhus.

- Dette er oppdrag som er tilordnet medarbeideren fordi de har en rolle i NRK.

Ville gi fleksibilitet

NRKJ-leder Aune sier at de ønsket å gi deres organiserte muligheten til å lede sesjoner, være bidragsytere og delta som nominerte under Gullruten på spørsmål om det ikke er vanlig for ansatte i streik ikke å jobbe.

Han sier at han ikke opplever vedtaket fra NRK som press i forkant av meklingen onsdag.

Lager backup-plan

Festivalsjef Guri Heftye sier at hun bare må forholde seg til varslingen fra NRK.

- Vi må ha en backup-plan for de sesjonene som NRK-folk skal lede. Hvem som går ut av Grieghallen kan ikke vi kontrollere. Men jeg håper at de kommer til en løsning, for å si det sånn, sier en travel festivalsjef til Journalisten.

 

Powered by Labrador CMS