Relatert innhold
Franske journalister får opphavsrettspenger av Google og Meta
Fransk presse har forhandlet frem kompensasjon fra Google og Meta. Det skriver svenske Journalisten som refererer til den franske avisa Le Monde.
Det er medieorganisasjonen Alliance pour la presse d’information générale, som representerer 300 aviser, som har forhandlet frem opphavsrettspenger fra Google og Meta. Kompensasjonen bygger på et EU-direktiv fra 2019, skriver svenske Journalisten.
Hvor mye penger nettgigantene betaler for bruken av avisenes materiale, er hemmelig, men nå begynner pengene å nå franske journalister. Tidligere har journalister fra Le Monde mottatt opphavsrettspenger, mens nå mottar også journalister fra Le Figaro penger. Samtlige 550 journalister med pressekort får nå 2. 900 euro tilbakebetalt for perioden 2019-2023, skriver Le Monde.
Ifølge Le Figaros direktør Marc Feuillée vil det i tillegg utbetales 800 euro årlig i opphavsrettspenger til journalistene, skriver svenske Journalisten, som understreker at avtalene med Google og Meta skal reforhandles det kommende året.
Har nedbemannet to av seks stillinger
Manifest Media har lagt alle podkaster bortsett fra «Mimir og Marsdal» på is, omtaler Klassekampen i dag.
I artikkelen opplyses det også at mediehuset har vært nødt til å kutte to av seks faste stillinger i løpet av 2024.
– Økonomien er ganske skral, siteres daglig leder Magnus Marsdal på i artikkelen.
Journalisten kunne tidligere i høst fortelle at Manifest Media hadde fått avslag på tre søknader om innovasjons- og utviklingstilskudd fra Medietilsynet.
E24 avslutter stoffutvekslingssamarbeidet
E24 er enig Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad om å avslutte stoffutvekslingssamarbeidet, skriver Medier24.
– Vi har spisset verdivalget til abonnentene våre enda mer tydelig i børs og finans retning. I et slik verdiforslag, gir den regionale næringslivsjournalistikken sjeldnere mening for å få et tydeligere abonnementsprodukt for vår side, sier sjefredaktør Lars Håkon Grønning i E24 til Medier24.
Avtalen opphører fredag denne uka.
Mentor Medier skifter ut amerikansk teknologi
Mediekonsernet Mentor Medier flytter alle sine publikasjoner over til norske Labrador CMS.
– Dette er et spennende skifte for våre redaksjoner, som vil få verktøy bedre tilpasset deres arbeidshverdag. Vi kan også konsentrere mer internutvikling på innovasjon rundt digitalt abonnement og innloggingsløsninger, sier utviklingsdirektør Francis Lundh i Mentor Medier i en pressemelding.
Avtalen omfatter kjente publikasjoner som Vårt Land, Morgenbladet og Dagsavisen i Norge, samt Dagen i Sverige. I tillegg utgir de lettlestavisen Klar Tale. Totalt skal 150 journalister nå over på den norske plattformen.
Lundh, som også er daglig leder i Mentors teknologiselskap Unite, forteller at de snart er klare til å ta mer av sin egenlagde teknologi, som blant annet benytter Vipps-innlogging på nye måter, ut i markedet.
– Vi ser Labrador som en strategisk samarbeidspartner når vi skal selge våre abonnementsløsninger, sier Lundh.
Labrador CMS har fra før rundt 120 kunder i 12 land og leverer månedlig omkring to milliarder sidevisninger.
– Dette er en viktig avtale for oss. Det gir ikke lenger mening at hvert enkelt mediehus bruker store ressurser på å lage løsninger som leveres langt bedre og billigere som hyllevare, sier daglig leder Jan Thoresen i Labrador CMS.
Mentor går med dette vekk fra amerikanske ARC XP etter fem år, en løsning som er eid av Washington Post. Mentor beholder den svenske løsningen Roxen for automatisering av papirutgavene.
Det er tidligere kjent av syv lokalaviser som tidligere fikk teknologi fra Polaris Media også har gått over til Labrador og Unite.
Til opplysning: Journalisten bruker publiseringsløsningen til Labrador CMS.
Manifest Media legger ned podkaster
Manifest Media har lagt ned nesten alle sine podkaster, skriver Klassekampen. Eneste podkast som gjenstår for øyeblikket er «Mímir & Marsdal».
Podkastene som er lagt ned er «Brød og fred», «Bokklubben Bastard», «Økotrim», «5080 Nyhetskanalen» og «Redaksjonen».
– Etter to år har vi lært mye om hva som funker og ikke. Vi vil aksle et større ansvar for å nå grupper som rødgrønn side sliter med å vinne, og vi ser at mye av det vi har produsert, har blitt lyttet til av dem som venstresida allerede når, sier ansvarlig redaktør Magnus Marsdal til Klassekampen.
Han legger til:
– Samtidig er økonomien ganske skral. Vi fikk en stor inntektssmell i år, og da måtte store deler av frilansbudsjettet tas ned.
Journalisten kunne tidligere i høst fortelle at Manifest Media hadde fått avslag på tre søknader om innovasjons- og utviklingstilskudd fra Medietilsynet.
Les også: Venstrevridde og med milliardær-støtte: Slik skal de nå de unge
Sandra Borch varsler PFU-klage
«Jeg har bestemt meg for å klage NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) som følge av at de har drevet med etnisk gransking av meg, min familie og min slekt», skriver Sp-stortingsrepresentant Sandra Borch på sin Facebook-profil fredag ettermiddag.
Bakgrunnen for klagen Borch varsler at hun skal sende inn, er artikkelen «Sandra Borch ville inn på Sametinget – ble klaget inn for ikke å være same», som NRK publiserte denne uka.
NRK-veteran Johs. Kalvemo, med lang erfaring fra NRK Sápmi, mener NRK har brutt Vær varsom-plakatens punkt 4.3. Det er også dette punktet Borch skriver at hun ønsker å klage NRK inn på.
«Jeg mener NRK sin arbeidsmetode i denne saken er svært dårlig og at den statsfinansierte allmennkringkaster viser en total mangel på respekt for vår etnisitet og identitet. I tillegg slo NRK opp gjennom en hel dag, både på nett og i Dagsrevyen, opp anklager om at jeg er en «falsk same». At denne saken dermed er en stor belastning for veldig mange, er udiskutabelt», skriver Borch på Facebook.
Strammer inn på hjemmekontor
Ledelsen i Washington Post forventer at de ansatte jobber fra kontoret fem dager i uka neste år, ifølge et nytt notat fra avisens publisher og administrerende direktør Will Lewis.
Det er New York Times som melder om dette.
Det forventes at de ansatte returnerer til kontoret innen 2. juni, ifølge notatet fra Lewis.
Ledere må være tilbake på kontoret på fulltid innen 3. februar.
«Vi er virkelig gode når vi jobber sammen personlig», skriver publisheren.
Fagforeningen til de ansatte omtaler innstrammingen som utdatert og lite fleksibel.
Innfører «oransje kriseknapp» i NRK
NRK innfører en ny «oransje knapp» for å håndtere potensielle redaksjonelle kriser mer effektivt, skriver Medier24.
– Det er dessverre ikke en fysisk knapp. Det er en struktur for når det begynner å lukte litt svidd, men ikke har blitt en brann, sa Reidar Kristiansen fra scenen under høstmøtet til Norsk Redaktørforening denne uka.
Ved å aktivere den oransje knappen vil NRKs pressevakt umiddelbart bli involvert for å vurdere situasjonen og bestemme om den skal eskaleres til en full krise. Pressevakten får dermed en sentral rolle i å definere hva som utgjør en redaksjonell krise.
Raskt vil det bli innkalt til et møte mellom redaktøren som er ansvarlig for det aktuelle innholdet, en etikkrådgiver, kommunikasjonssjef og pressevakt, ifølge Medier24.
Bakgrunnen for denne nye prosedyren er erfaringene fra «Ingen elsker Bamsegutt»-saken, som førte til omfattende kritikk og debatt. NRK erkjenner at de ikke var godt nok forberedt på å håndtere situasjonen.
Med den nye tilnærmingen håper NRK å kunne reagere raskere og mer effektivt på potensielle kriser, sikre en mer koordinert respons, og opprettholde tilliten til publikum.
Raumnes må nedbemanne
Lokalavisen Raumnes på Romerike må nedbemanne, skriver Medier24.
De ansatte har fått tilbud om sluttpakker.
– Det er veldig smertefullt. Vi har hatt trofaste ansatte som har vært med oss i flere tiår som vi nå må ta farvel med. Det gjør vondt, og det er en situasjon vi veldig gjerne skulle vært foruten, sier ansvarlig redaktør og daglig leder Fred C. Gjestad til Medier24.
B.T. kutter kostnader og nedbemanner
Fallende annonseinntekter og synkende trafikktall gjør at den danske nettavisen B.T. må kutte, opplyser eieren Berlingske Media.
Sparetiltakene vil føre til kutt på 12,3 millioner danske kroner. Sjefredaktør Simon Richard Nielsen bekrefter at dette vil bety færre ansatte, skriver MediaWatch.
Dette er ikke første gang B.T. gjennomfører kostnadskutt. For mindre enn ett år siden ble utgiftene redusert med 9,2 millioner danske kroner, og sommeren 2023 ble 14 stillinger kuttet.
Microsoft-topp ut mot NRKs «robotstemmer»
Christopher Frenning, teknologidirektør i Microsoft Norge, har sett seg kraftig lei av «den syntetiske oversetter-stemmen» som er i bruk på NRK Nyheters radiosendinger, skriver han selv i et innlegg lagt ut på LinkedIn.
Frenning reagerer nå allergisk på stemmen, skriver han:
«Dette er IKKE slik vi skal innføre KI for det norske folket. Oversetter-yrket er truet av KI idag. Dere bør gå ut og finne noen av de freelancerne som er påvirket av dette, som er morgenfugler og har gode stemmer, og la oss våkne til lyden av ekte mennesker (og gjerne litt fuglekvitter i ny og ne)», skriver teknologen, og legger til:
«Det har dere råd til som rikskringkaster, og det er potensielt 5+ millioner lyttere vi kan spre kostnaden på. La oss bruke KI til å gjøre mennesker bedre, ikke erstatte dem.»
Noen timer senere sier Frenning seg fornøyd med responsen fra LinkedIn-kontaktene, og skriver:
«Klarer vi å skaffe nok 'signaturer' her til at jeg kan levere en utskrift av dette til kringkastingssjefen, så skal jeg personlig gå opp til Marienlyst og overlevere og kreve mennesker tilbake til denne jobben. Trenger litt hjelp av dere først!»
Publiserer kritisk avskjedsbrev til Subjekt
Subjekt-skribent Johanna Holt Kleive la onsdag ut et Facebook-innlegg formulert som avskjedsbrev til avisa Subjekt, der hun har fungert som anmelder.
I avskjedsteksten, tidligere torsdag omtalt av VG, går hun blant annet kritisk ut mot avisas Trump-dekning:
«Tirsdag 5.november 2024 publiserte Subjekt en rekke artikler som forsøkte å redegjøre for hvorfor en av vår tids største trusler for demokrati vinner terreng blant unge mennesker. Og hvorfor vi bør prøve å forstå hvorfor han er så kul. I en artikkel heter det: Det finnes bare ett godt alternativ i dag: Donald Trump.
Ett døgn senere har jeg sagt opp som anmelder i Subjekt.»
Det Subjekt driver med, er skummel populisme, mener Kleive, som skriver at hun ikke ønsker å være assosiert med en redaktør som «oppriktig mener at Trump er en fet type».
Subjekt-gründer og -redaktør Danby Choi uttalte seg om Trumps kulhet på NRKs Politisk kvarter denne uka.
– Det er veldig leit at Johanna slutter. Hun har en skarp penn, en velutviklet gane og en egen stemme som alltid vil være velkommen i Subjekt. Johanna har i flere år vært et unikt tilskudd, ikke bare til Subjekt, men til norsk matjournalistikk. Det takker vi henne for, og ønsker henne lykke til videre, uttaler Choi til VG om Kleives avskjed.
Fortsatt vekst for Polaris
Fortsatt sterk utvikling i inntekter fra digitale abonnement, kombinert med reduserte kostnader og vekst i distribusjon av netthandelspakker, ga en resultatvekst på 25 prosent for Polaris Media i tredje kvartal.
Det er selskapet selv som melder dette i en pressemelding.
Dette er tredje kvartalet på rad med positiv resultatutvikling for konsernet.
– Vi er fornøyde med at vi nå har tre strake kvartaler med solid resultatvekst, sier konsernsjef Per Axel Koch.
Brukerinntektene økte med seks prosent i kvartalet. Konsernets digitale abonnementsinntekter økte med 25 prosent fra samme periode i fjor.
Antall digitale abonnement var 406.000 ved kvartalets slutt, en økning på 18 prosent fra samme tidspunkt i fjor. Heldigitale abonnement utgjør nå 67 prosent av konsernets samlede abonnementsmasse på 606.000, mot 59 prosent ved utgangen av tredje kvartal 2023.
– Vi er inne i en ny fase av den digitale transformasjonen i mediebransjen, og da er det gledelig at mediehusenes digitale satsinger gir resultater, både finansielt og redaksjonelt, sier Koch.
I går kveld sendte Polaris ut en børsmelding hvor det kom fram at styret i konsernet har foreslått at det utbetales et ekstraordinært utbytte på én milliard kroner til aksjonærene, etter at konsernet i oktober solgte en andel av sin aksjebeholdning i Schibsted Marketplaces.
Polaris foreslår én milliard i ekstraordinært utbytte
I en børsmelding sendt ut onsdag kveld, foreslår Polaris Media-styret et ekstraordinært kontantutbytte på én milliard kroner. Det tilsvarer omtrent 20,40 kroner per aksje.
Dette kommer etter at mediekonsernet solgte Schibsted-aksjer for én milliard kroner i oktober.
Polaris eier fremdeles aksjer i Schibsted etter salget for cirka 1,7 milliarder kroner basert på dagens aksjekurs.
– Den gjenværende beholdningen av Schibsted-aksjer gir fortsatt Polaris Media stor finansiell fleksibilitet til strategisk og operasjonell videreutvikling av konsernet, uttaler Polaris Medias konsernsjef Per Axel Koch i børsmeldingen.
PFU har mottatt klage mot Se og Hør
Pressens Faglige Utvalg har mottatt klage mot Se og Hør fra Durek Verrett / advokat Geir Lippestad, men klagen er ikke vurdert for videre behandling ennå.
Det opplyser PFU-sekretariatet til Journalisten.
I forrige uke kunne Journalisten fortelle at Lippestad varslet både rettslige skritt og PFU-klage mot ukebladet etter en artikkel der det fremkommer anklager om overgrep i forbindelse med behandling.
Verrett har ved sin pressetalsperson Jenni Weinman avvist anklagene i artikkelen.
– Vi ser frem til at saken blir behandlet i PFU, sier ansvarlig redaktør Ulf André Andersen til Journalisten.
Medietilsynet med milliontavtale om utvikling av sosiale medier-analyse
Medietilsynet har etter en anbudsprosess inngått en rammeavtale verdt maksimalt 10 millioner kroner med byrået Analyse & Tall, om utvikling av metoder for og gjennomføring av analyser av innhold på «uredigerte medier».
Det viser innsyn i kontrakten som ble inngått i slutten av september.
– Medietilsynet har fra Kultur- og likestillingsdepartementet fått i oppdrag å utrede mulige metoder for å kartlegge de systemiske risikoene for spredning av desinformasjon på store plattformer, og tiltak som eventuelt går ut over ytringsfriheten eller som begrenser redaksjonelt innhold, utdyper avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i en e-post.
Samarbeidet med Analyse & Tall er del av arbeidet knyttet til å styrke motstandskraften mot desinformasjon, opplyser Sekkelsten.
Menneskerettspris til Adressa-journalister
Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettspris for journalister er tildelt Adresseavisens journalist Grete Holstad og fotograf Kim Nygård.
Prisen ble delt ut under Norsk Redaktørforenings høstmøte i dag.
Prisen deles ut annethvert år til journalistikk som i særlig høy grad har satt søkelys på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.
Juryen valgt å gi Holstad og Nygård prisen for at de gjennom sin dekning av Fosen-saken har belyst menneskerettigheter for urfolk.
– Prisen gis for journalistisk innsats gjennom mange år, da prisvinnerne var nærmest alene om å følge Fosen-saken. Den samlede dekningen preges av stor kildebredde og vilje til å la alle parter bli hørt. Prisvinnernes arbeid med Fosen-saken viser oss hvor kritisk journalistikken er for å avdekke og opplyse om brudd på menneskerettigheter, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Prisvinnernes arbeid har ifølge juryen satt statens ansvar for vern av minoritetsrettigheter på dagsorden, særlig i forbindelse med menneskerettslige vern mot naturinngrep i områder som urfolk bruker til tradisjonell næringsutøvelse og som dermed er sentralt for deres kulturutøvelse.
– Undersøkende journalistikk er avgjørende for å holde myndigheter og aktører i maktposisjoner ansvarlige, og for å holde offentligheten informert. Det er sentralt for demokratiet vårt at journalister gis rom til å følge saker som ikke gir umiddelbar avkastning eller oppmerksomhet. Vinnerne av årets pris representerer en slik demokratisk bevissthet, også fra sin redaksjon og sitt mediehus, sier Jaffery.
Prisen er en pengegave på 100.000 kroner og et trykk av kunstneren Cathrine Alice Liberg.
Morgenbladet-kommentator: Borch-saken «kan bli det neste NRK-ledelsen må beklage»
Kommentator Aslak Bonde spør seg om en ny avpublisering står for døren for NRK.
Bonde tenker på den nylige undersøkende artikkelen der NRKs nordlige gravegruppe har satt slektsforskere til å granske om politiker Sandra Borchs (Sp) samiske bakgrunn oppfyller kriteriene som kreves i Sametingets valgmanntall.
«Det store problemet med NRK-saken er at det rett og slett er umulig for utenverden å vite hvilket språk det ble snakket i et samisk hjem», skriver Bonde, med henvisning til samemanntallskriteriet om at man har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk.
Artikkelen har blitt kritisert av blant annet Sp-statssekretær og tidligere politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.
Gravegruppas prosjektredaktør Robin Mortensen svarte på kritikk i Dagsnytt 18 mandag, men Bonde tror det neppe «går veldig lang tid før NRKs toppledelse blir bedt om å svare på om de står bak de etiske vurderingene rundt oppslaget», skriver han.
Dansk TV 2 anklages for å ha brukt enda en muldvarp i «Den Sorte Svane»
TV 2 anklages nå for å ha benyttet seg av enda en muldvarp i forbindelse med produksjonen av dokumentaren «Den Sorte Svane». Det skriver danske Altinget.
Anklagen kommer fra sikkerhetsselskapet til TV 2, Guardian. I serien har de også ansvaret for sikkerheten til den originale muldvarpen Amira Smijic.
Sikkerhetsselskapet anklager nå TV 2 for å ha sendt en muldvarp med tilknytning til det somaliske miljøet til kontorene deres i København.
– TV 2 ville lokke oss til at begå ulovligheter, sier grunnlegger og partner i Guardian, Norman Kristiansen, ifølge Altinget.
TV 2 sier i et skriftlig svar til Altinget at de ikke kan «kommentere forhold som ikke inngår i det materialet vi har publisert i forbindelse med Den Sorte Svane».
Ifølge danske Journalisten har Guardian også klaget dokumentaren inn til Danmarks versjon av Pressens Faglige Utvalg, Pressenævnet.
Ber New York Times-leserne unngå spill på nettsiden
Teknologene i New York Times har gått ut i streik.
Fagforeningen The Times Tech Guild, som representerer mer enn 600 utviklere og andre teknologer ansatt i storavisa, skriver på Twitter/X at ledelsen har fått varsel om streikefrist månedsvis i forveien.
«Men selskapet har bestemt at våre medlemmer ikke er verdifulle nok til at de gir rettferdige arbeidsavtaler og stanser urimelige arbeidspraksiser», skriver fagforeningen.
Som samtidig ber om solidaritet fra leserne av avisa, og ber dem la være å bruke spillene som tilbys på avisas nettsider, som populære Wordle eller Connections.