Aviser i hardt vær etter KI-generert bokliste

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

Chicago Sun-Times og The Philadelphia Inquirer har havnet i hardt vær etter at en sommerleseliste i en spesialutgave viste seg å inneholde flere bøker som ikke eksisterer, skriver flere amerikanske medier, blant annet New York Times.

Listen, som inkluderte kjente forfatternavn som Isabel Allende og Delia Owens, var delvis generert av kunstig intelligens (KI) og anbefalte titler som aldri har blitt skrevet.

Feilen ble først oppdaget av teknologinettstedet 404 Media, og både Sun-Times og The Inquirer har gått ut og beklaget hendelsen. Skylden er delvis lagt på syndikatet King Features, som utarbeidet den 56 sider lange sommerspesialen.

Frilansjournalist Marco Buscaglia tok på seg ansvaret for artikkelen og innrømmet at listen var delvis laget med KI-verktøyet Claude.

Ifølge Slate er det også andre problemer med bilaget. Eksperter som er intervjuet, ser ikke ut til å eksistere. Og kilder som eksisterer, skal ikke ha uttalt det de er blitt sitert på.

Felix M. Simon, forsker ved Reuters Institute, påpeker at teknologien ikke alene er problemet:

– Vi trenger bedre opplæring for folk på alle nivåer, fra frilansere til ledere, sier han, og etterlyser en gjennomgang av rutinene som tillot at feilinformasjonen ble publisert, sier han til News York Times.

Powered by Labrador CMS