Novaja Gazeta Europa mister muligheten til å folkefinansieres i hjemlandet Russland.

Pressefrihet i Russland

Novaja Gazeta erklært som uønsket organisasjon i Russland

Blir beskrevet som ekstremistisk av den russiske statsadvokaten. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den russiske statsadvokatens kontor har erklært den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta Europa som en «uønsket organisasjon». Det melder Meduza og Interfax

Novaja Gazette Europa er en avlegger av russiske Novaja Gazeta, og har base i Latvia. 

– Utgjør en trussel

Den uavhengige russiske avisen Meduza har tidligere fått samme stempel fra den russiske statsadvokaten, som blant annet innebærer at man ikke kan drive med folkefinansiering i Russland. 

Dermed blir Novaja Gazeta Europa, som Medusa, nå avhengige av støtte fra lesere i andre land.  

Den russiske statsadvokaten sier beslutningen er tatt fordi Novaja Gazeta Europa utgjør en trussel mot Russlands konstitusjonelle orden og sikkerhet, skriver Meduza

«Falsk informasjon»

Statsadvokaten mener avisen har publisert «falsk informasjon» der det blant annet er blitt påstått at den russiske staten har brutt russiske borgeres rettigheter. 

I tillegg har avisen anklaget Russland for å ha startet en angrepskrig i Ukraina, og beskyldt Russland for krigsforbrytelser og undertrykking av sivile, sier statsadvokaten ifølge Meduza.  

Novaja Gazeta Europa har dokumentert påstandene om krigsforbrytelser begått av Russland. 

 Den russiske statsadvokaten nevner også at avisen har publisert informasjon fra «ekstremistiske» og «uønskede» organisasjoner som fengslede Aleksej Navalnyjs Anti-Corruption Foundation, The Insider og Bellingcat.

Powered by Labrador CMS