Prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen, forteller at diskusjonene på fredagens seminar var interessante.

Kulturjournalistikk

NRK om terningkast: 
– Interessante diskusjoner

Innfører terningkast på «alt» i løpet av høsten. Kritiker er fremdeles bekymret, men optimistisk.

Publisert Sist oppdatert

Fredag inviterte NRK både faste og eksterne kritikere til fagseminar. Blant sakene som ble diskutert var implementeringen av terningkast på alt av anmeldelser på NRK.no. 

Terningkast på anmeldelser ble heftig diskutert før sommeren, etter at Journalisten fortalte om NRK-grepet.

Flere av NRKs anmeldere var kritiske til innføring av terningkast på anmeldelser av kunst, teater og litteratur. 

Den mangeårige og prisbelønte kritikeren Marta Norheim mente hun aldri kom til å trille terning for NRK og Knut Hoem mente planene var både gammeldagse og fantasiløse. 

Kommer i løpet av høsten

Selv om flere av kritikerne har vært og er kritiske til planene er det fortsatt, ifølge prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen, planlagt at statskanalen skal ta i bruk terningkast på alle anmeldelser på NRK.no i løpet av høsten. 

– Diskusjonene på fredag var veldig interessante, vi hadde ulike personer innom som ga sine perspektiver. Det var en fin bevisstgjøring på hvordan de ulike kritikerne ser på hva slags kriterier man legger til grunn for en vurdering, forteller han til Journalisten. 

Håkonsen forteller at målet med arbeidet ikke har vært at NRK skal ensrette bruken av terningsskalaen. 

– Det skal ikke kun være én måte alle må forholde seg til skalaen på, det er mer snakk om å få på plass en bevissthet rundt hvordan en skala fungerer, sier han. 

– Hva er egentlig en sekser? 

– Hvis jeg skulle bestemt skulle vi ikke innført terningkast, det må jeg si. Det er en klar tabloidisering av anmelderiet, men det er den veien det går med medievirkeligheten. 

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke var en av kritikerne som uttalte seg i Journalisten før sommeren. Hun skulle helst sett at NRK ikke innførte terningkast på anmeldelser av kunst, men har nå valgt å gå inn i diskusjonen på en konstruktiv måte. 

– Jeg er jo veldig for at vi skal være tydelige i vårt budskap.  Kanskje blir vi tvunget til å si ting enda klarere, det trenger ikke bare å være negativt, sier hun til Journalisten. 

Mona Pahle Bjerke
Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke.

Pahle Bjerke anmelder kunst for NRK og skriver ofte spissede anmeldelser. Hun er usikker på hvordan konklusjonene kan overføres til et tall. 

– Det er flere problemer som knytter seg til det, for hva tilsvarer egentlig en sekser og hva er en treer?

Hun utdyper:

– Om vi skulle legge oss på et nivå der seksere representerer verdenskunsten, og er forbeholdt skikkelser som Pablo Picasso eller Louise Bourgeois eller Gerhard Richter, vil det da bety at en del norske kunstnere aldri ville komme over et visst nivå på terningen.

– Et kjempeproblem

For et snaut år siden anmeldte NRK den ene uka Morten Abels utstilling i Stavanger, uka etter anmeldte de Håkon Bleken. Abel fikk en ganske positiv anmeldelse, men Bleken ble slaktet. 

– Der har vi et kjempeproblem, sier Pahle Bjerke. 

Hun utdyper: 

– Bleken er en av Norges fremste billedkunstnere, og vi kan godt si at det dårligste han lager er bedre enn det veldig mange noensinne får til. Betyr det at han skal få en sekser bare fordi han er Håkon Bleken, selv om han leverer en svak utstilling, der han ikke innfrir på sitt eget nivå?

Selv om Pahle Bjerke er bekymret for hvordan denne type dilemmaer skal løses i fremtiden, er hun optimistisk til at de skal klare å få på plass en klargjøring for hvordan NRK skal kaste terning på kunst. 

Hun beskriver seminaret som ble holdt fredag som produktivt. 

– Vi fikk avklart en del ting, men det er fortsatt dilemmaer som består når vi skal kaste terning, vi må nok gå flere runder før vi er helt klare, sier hun. 

Terningkast 1 til Traavik

Pahle Bjerke mener det er viktig at leserne føler at det er en logikk i anmeldelsene, at konklusjonen korresponderer med terningkastene.

– Jeg håper jo at det aldri vil bli sånn at vi erstatter ord med terningkast, men at vi heller kommer til å bruke terningkast som en slags oppsummering av ordene. 

I forrige uke fikk Pahle Bjerke oppmerksomhet for sin anmeldelse av Laila Bertheussens kunstutstilling i Arendal. Bertheussen har selv kommentert anmeldelsen i et innlegg hos NRK Ytring.

Overfor Journalisten våger Pahle Bjerke seg ut på sin første terningkast-vurdering:

– Om du skulle ha trillet en terning på Laila Bertheussens utstilling, hva hadde du trillet?

– Selve kunsten hadde fått terningkast 2. Prosjektet til Morten Traavik, som på en måte er det overordnede, er en terningkast 1.

Powered by Labrador CMS