NRK publiserte KI-illustrasjon: 
– Folk lurer på hvorfor vi gjør dette

NRK-leder: –Har ingen planer om å bytte ut tradisjonelle illustrasjoner.

Publisert

19. mars publiserte NRK et bilde generert av kunstig intelligens (KI). Saken var en samlesak der rikskringkasteren anbefalte ni krimbøker til påske. 

Redaksjonssjef i NRK, Elisabet Davidsen, bekrefter overfor Journalisten at de har brukt en KI-generert illustrasjon i en sak. 

– Dette var en teste- og læresituasjon. Redaksjonen ønsket å se om det kunne være et godt verktøy å bruke KI til samle- og listesaker. Vi gjorde det i tråd med retningslinjene, sier Davidsen. 

Ingen planer om å bytte ut illustratører

Bruk av KI-illustrasjoner i journalistikken er omdiskutert. Blant annet gikk illustratør Christian Bloom ut i Journalisten og advarte om at bruken av KI-genererte illustrasjoner er i ferd med å utradere yrket hans. 

Davidsen forteller at NRK-journalisten som skrev saken diskuterte med vaktsjef om ulike løsninger før de bestemte seg for å teste KI-illustrasjonen. 

Redaksjonssjefen presiserer at de per nå ikke har planer om økt bruk av denne type illustrasjoner i deres anmeldelser og anbefalinger, de har heller ingen planer om å bytte ut tradisjonelle illustrasjoner laget av illustratører med KI-illustrasjoner. 

Elisabet Davidsen NRK.
Redaksjonssjef i NRK, Elisabet Davidsen.

– Har dere fått noen tilbakemeldinger på bildet? 

– Vi har fått en tilbakemelding fra to forskjellige illustratører som hver for seg var nysgjerrige på bakgrunnen for valget, de lurte også på hva NRK tenker om videre bruk av den type illustrasjoner. 

– Vi har også fått kritiske tilbakemeldinger fra publikum. Da går det gjerne på det faktum at man er kritisk til at KI skal erstatte vanlige illustratører. De er alle kritiske til at NRK har brukt KI-illustrasjoner i denne saken, forteller Davidsen. 

– Forstår du kritikken?

– Folk lurer på hvorfor vi gjør dette, og det har vi svart på også. KI er omdiskutert og vi har mange diskusjoner både internt i NRK, men også i journalistikken om bruken av KI. Jeg skjønner at folk er nysgjerrige, og gjerne også kritiske til det, og da svarer vi at ingen planer om å erstatte illustratører.

Kan bruke KI-genererte illustrasjoner

Blant NRKs retningslinjer for redaksjonell bruk av kunstig intelligens står det blant annet at: 

«NRK kan bruke KI-genererte illustrasjoner som tydelig framstår som illustrasjoner» 

– Det vi har diskutert internt her er at vi er enige om at vi kan bruke KI som et verktøy i arbeidshverdagen, men at det er viktig at vi er bevisst når vi bruker det, klargjør Davidsen. 

Powered by Labrador CMS