Anniken Hutifeldt vil helst stenge fm-båndet for de nasjonale aktørene innen seks år. Foto: Martin Huseby Jensen.

FM-nettet stenges i 2017

Radio blir heldigitalisert medium om seks år, men du vil fortsatt kunne få lokale stasjoner på FM.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen la i dag frem en stortingsmelding om digitaliseringen av radiomediet.

– Det er ikke et spørsmål om radioen skal digitaliseres, men når den skal digitaliseres, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Regjeringen begrunner avgjørelsen med at FM-nettet uansett måtte oppgraderes, og at digitalradioen allerede har en dekningsgrad på 80 prosent. Digitalisering av radioen kan også føre til bedre radiotilbud over hele landet.

Dobbeltdistribusjon

I dag sendes det radiosendinger både digitalt og over FM-nettet.

– Distribusjon på både FM- og DAB-nett er kostnadskrevende, og stengning av FM-nettet vil derfor føre til lavere kostnader for aktørene, sier Huitfeldt.

De aller minste lokalradioene får muligheten til å fortsette å sende på FM-nettet etter 2017 dersom de skulle ønske det.

Forutsetninger for avvikling

Regjeringen har lagt til grunn flere forutsetninger for at avviklingen av FM-nettet skal skje i 2017. Minst halvparten av radiolytterne må i 2015 daglig lytte til en digital radioplattform. Det ligger også et krav om at de kommersielle kanalene skal ha minst 90 prosent dekning. NRKs digitale sendinger må ha en dekning tilsvarende dagens FM-dekning for P1. Det må også være teknisk tilfredsstillende adaptere tilgjengelig for bilradioer som ikke kan ta imot digitale signaler.

– Dersom disse forutsetningene ikke er på plass, vil vi revurdere datoen av slukkingen av FM-nettet, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS