Foto: Martin Huseby Jensen

Kjære Stein Bjøntegård, la oss slippe flere NRK-kommentarer

(LESERKOMMENTAR): Fredag faller dommen over Anders Behring Breivik, og NRK Nyheter får en fin sjanse til å la alle sine egne oppnevnte kommentatorer i saken hvile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Og måtte de hvile i evig fred for sin kommentarvirksomhet. Den er og blir en uting som ikke hører hjemme i NRKs nyhetsformidling.

Da NRKs nyhetssjef, Stein Bjøntegård og jeg begynte sammen i Dagsnytt for over 25 år siden var det ingen i nyhetsavdelingen som fikk anledning til å kommentere nyhetene. Selv ikke våre ytringskåte kolleger  Arne Strand (nå Dagsavisen), Håvard Narum (nå Aftenposten), Tor Axelsen (tidligere lederskribent i Avisenes Nyhetsbyrå) eller Olav Versto (mangeårig  politisk redaktør i VG) fikk lov til å synse og mene noe om nyhetene. Det skjedde ikke i NRK. Oppgaven var å formidle fakta og bringe berettigede kilders meninger og kommentarer til begivenhetene.

Nyhetsformidlingen i NRK har heldigvis utviklet seg mye siden den gang Stein og jeg leste de samme nyhetsbulletinene om igjen og om igjen utover morgenen i Dagsnytt.  Ikke minst har kunnskapsrike medarbeidere i større grad fått slippe til med å forklare sammenhenger i kompliserte nyhetssaker.  Mange dyktige utenriksmedarbeidere og korrespondenter i NRK øser ofte av sin innsikt og bidrar til at vi seere og lyttere bedre forstår hvorfor ting skjer. Det samme gjelder i forbindelse med kompliserte økonomiske saker.

Selv om noen av nyhetsavdelingens egne spesialmedarbeidere av og til faller for fristelsen til å være skråsikre og bommer så det synger, er mange analyser og forklaringer gitt av NRKs egne reportere ofte av god kvalitet. Enkelte korrespondenter er imidlertid kanskje redde for ikke å fremstå som verdensmestere på sitt område.  I stedet for å avvise tåpelige programlederspørsmål om ting de umulig kan ha greie på, buser de selvsikkert ut med dårlig funderte meninger og svar. Men publikum gjennomskuer jo dette. De finner fort ut hvem sine analyser de skal legge vekt på og lytte til.  De liker ikke å bli undervurdert.

I den politiske journalistikken er det dessverre ikke alle i NRK som greier å skille mellom analyse og mening. Magnus Takvam er et hederlig unntak. Han belegger som regel sine påstander med kilder, og han er ikke redd for å svare et befriende: «Det vet jeg ikke. Dette kan jeg ikke svare på.» Takvam avslører ikke da kunnskapsløshet, men respekt for publikum og sitt medium. Her er det mange i NRK som har noe å lære.

NRK har med årene blitt veldig mye flinkere til å hente inn kvalifiserte meningsbærere utenfra til å kommentere og mene noe om både politikk og nyheter. Fra tid til annen får NRK kritikk for å hente inn de samme kommentatorene og ekspertene hele tida, men her har ikke minst nyhetsfolket i radioens debattprogrammer vært oppfinnsomme når det gjelder å finne nye stemmer. Og hele nyhetsavdelingen i NRK har vært virkelig gode til å knytte til seg mange nye og høyst relevante og fine verbale eksperter fra ulike fagområder til både å kommentere og analysere nettopp 22.7-saken.

Parallelt med dette og i forbindelse med nettopp noe så følelsesladet som rettssaken mot Anders Behring Breivik, har nyhetsavdelingen i NRK altså oppnevnt ikke mindre en tre kommentatorer fra egne rekker. De tre har synset fritt og ment noe om sakens gang så å si hele døgnet. Ingen blant NRKs trofaste publikum får vite hvorfor akkurat disse tre journalistene plutselig har blitt eksperter på terror, strafferett, psykiatri og underliggende politikk.  Hva er det som gjør akkurat dem kvalifisert til en så krevende oppgave?

Hele rettsaken har jo blitt utførlig dekket ord for ord på nrk.no og på mange andre nettsteder og i pressen.  Deler av saken har også blitt kringkastet og kommentert av en rekke ekte eksperter. Derfor har det ofte vært pinlig å høre på selvfølgelighetene som Knut Magnus Berge, Ole Eivind Henden og Anders Børringbo med stor patos lirer av seg i sending etter sending. Hva vet disse karene som ikke lesere, lyttere og seere vet selv på forhånd? Hva er vitsen med deres ofte intetsigende kommentarer? Hvorfor gjør NRK dette? Er det fordi dagsavisene gjør det? De har jo en helt annen rolle å spille enn det allmennkringkasteroppdraget pålegger NRK.

De tre for anledningen utnevnte NRK- kommentatorene er hver for seg kjent som dyktige nyhetsreportere. Men når de manner seg opp med dress og slips og med latterlig påtatt alvorlige ansiktsutrykk gjetter seg til, og later som de har svar på hva som muligens kommer til å skje, blir det hele rett og slett patetisk. Lyttere og seere blir vitne til dårlig skuespill midt i nyhetssendingene. Hele NRK Nyheter får et troverdighetsproblem.

Kjære redaktør Stein Bjøntegård, la de tre nevnte reporterne få fortsette å drive med god nyhetsjournalistikk. Løs dem fra dette selvhøytidelige interne kommentariatet. Det kler dem lite å være så pompøse og stå der på skjermen og svare på hva de TROR kommer til å skje. Det hører ikke hjemme i NRKs nyhetssendinger, og ingen har bruk for det.

 Kronikken er tidligere publisert i Dagbladet.

Powered by Labrador CMS