Dennis Vareide og Haddy N'Jie. Noman Mubashir er medlem av NJ og derfor i streik. Foto: Ole Kaland/NRK
Dennis Vareide og Haddy N'Jie. Noman Mubashir er medlem av NJ og derfor i streik. Foto: Ole Kaland/NRK

NRKJ mener det er feil av NRK å sende fra 17. mai-toget i Oslo

Reagerer på at NRK sender direkte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det blir et sterkt begrenset tilbud.

Det sier fungerende mediedirektør Marius Lillelien til NTB dagen før nasjonaldagen.

Det innebærer at det i år ikke blir noe av den tradisjonelle 17. mai-sendingen som NRKs seere er vant til, med innslag fra feiringen en rekke steder landet rundt.

Men det blir direktesending fra Oslo med Haddy N'jie og Youtuber Dennis Vareide som programledere - uten øvrige kommentarer.

– Vi skal gi et best mulig tilbud og formidle 17. mai-stemningen, men det må skje innenfor de rammene streiken setter. Det blir derfor ikke bilder fra rundt om i landet. Det beklager vi sterkt, sier Lillelien.

NRKJs streikeleder Hege Fagerheim reagerer på at NRKJ sender. Til Journalisten sier hun at hun tviler på at NRK hadde klart å gjennomføre sendingen om allmennkringkasteren hadde fulgt alle prinsippene som Norsk Journalistlag legger til grunn for en streik.

– De to programlederne var avtalt allerede og overtar jo ikke rollen til noen, men likevel blir det feil, sier Fagerheim til Journalisten.

NRKJ mener at all erstatning av arbeidskraft som er ute i streik er streikebryteri, og under et streikemøte med de NJ-organiserte i Kulturkirken i Oslo onsdag, oppmuntret hun medlemmene til å tipse om streikebryteri.

For 17. mai-sendingen var det på forhånd planlagt at Vareide skulle debutere som reporter fra barnetoget i NRKs 17. mai-sending, mens Haddy N'jie skulle være programleder fra Slottsplassen. De to er ikke omfattet av streikeuttaket til Norsk Journalistlag (NJ) og skal derfor gjøre den jobben de opprinnelig var hyret inn til å gjøre.

17. mai-sendingen på NRK1 starter 9.30 og avsluttes 13.45.

1.700 journalister streiker

– Seerne vil få en innledende sending før barnetoget starter, som Haddy skal lede, og bilder fra toget med kongefamilien og garden, og det vi er vant til å se. Men bildene vil ikke bli kommentert, fordi de som skulle ha gjort det, er tatt ut i streik, sier Lillelien.

1.700 journalister og redaksjonelt ansatte i NRK ble tatt ut i streik tirsdag ettermiddag, etter at NJ og NRK ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør. Journalistene i statskanalen har opplevd å sakke akterut i forhold til sammenlignbare grupper i samme yrke, og krever derfor at noe av etterslepet hentes inn i årets lønnsoppgjør. De hevder dessuten at de ikke er blitt møtt på krav om at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte, blant annet lønnsmessig, og krav om sikring av relevant kompetanse for framtida.

Fra Spekter, som forhandler for NRK, og NRK-ledelsens side har det vært uaktuelt å gi NJ-medlemmene et lønnstillegg som går utover frontfagets ramme, som er nivået de fleste organiserte arbeidstakere i Norge kan vente seg i år.

Følger streikens regler

Marius Lillelien forsikrer at streikens regler skal respekteres og følges så lenge konflikten pågår. Det betyr at de som ikke er omfattet av streiken skal gjøre den jobben de opprinnelig skulle ha gjort, men ikke pålegges andre og flere oppgaver. Derfor vil radiosendeflatene til NRK i stor grad fylles med musikk, avbrutt av korte nyhetssendinger hver time, først og fremst basert på nyhetsmeldinger levert av NTB.

Også på nettsidene til NRK vil stoffomfanget være svært begrenset, mens fjernsynskanalene først og fremst vil vise dokumentarer og programmer som var ferdig produsert før streiken brøt ut, samt andre programmer som ikke lages av organiserte, ifølge Lillelien.

– Vi vil sende bilder fra bryllupet til prins Harry og Meghan Markle i Storbritannia lørdag, men også her er det usikkert om de vil bli kommentert. Det blir nok en litt annerledes sending enn vi hadde tenkt, men vi skal sørge for at folk får bildene hjem i stua, sier Lillelien.

Powered by Labrador CMS