- Sakharov politisk tulling

Ny Tids forhold til det kommunistiske øst kritiseres. SV-avisa unnskyldte østeuropeisk undertrykkelse, mener forskere som har gransket 14 årganger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Overtramp i det kommunistiske Øst-Europa ble innimellom påpekt i SV-avisa Ny Tids spalter. Men kritikken ble alltid fulgt av ros eller påpeking av urett i vestlige demokratier, skriver to forskere i dagens utgave av det nå uavhengige bladet.

Det er Kåre Dahl Martinsen ved Institutt for forsvarsstudier og Pål Veiden ved Høgskolen i Oslo og Civita som i en kronikk i Ny Tid tar for seg ukeavisas omtale av regimene i øst fra 1975 til Berlinmurens fall i 89.

Hånlig

- Da Andrej Sakharov fikk Fredsprisen i 1975, var Ny Tids omtale hånlig. Jan Otto Hauge, en av avisas fremste journalister, beskrev ham som en proamerikansk nikkedukke. (Hauge er tidligere redaktør i Journalisten, red.anm.)

- I 1989 ble Sakharov medlem av den sovjetiske nasjonalforsamlingen. Han argumenterte for de baltiske landenes selvstendighet. Redaktør Bernt Eggen kvitterte med å beskrive ham som «erkekonservativ og politisk tulling», heter det i kronikken.

Unntak

Forfatterne understreker at Ny Tids holdninger var i endring. Og at noen protesterte heftig mot avisas holdninger, blant dem Hans Wilhelm Steinfeld.

SV-veteran Berge Furre blir intervjuet annet sted i bladet. Han irriterer seg over at kronikken er historieløs og savner informasjon om hans og SVs økende kontakt med opposisjonen i Øst-Europa. Furre peker også på at Veiden arbeider i den konservative tenketanken Civita.

Powered by Labrador CMS