OJ flytter inn på Snekker'n

Oslo Journalistklubb har valgt restaurant Håndverkeren, populært kalt Snekker’n, som nytt møte- og samlingssted.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oslo-journalister og tilreisende kolleger har siden stengningen av Presseklubben ved nyttår vært tilnærmet hjemløse i hovedstadens kaféverden.

Det har i imidlertid lenge vært kjent at Oslo Journalistklubb har jobbet med å finne et nytt sted, som både kan være samlingssted og arena for debatt- og foreningsmøter i OJ-regi. Flere steder har vært vurdert, blant annet Mona Lisa som lokket med billig journalistøl.

VG-journalist og styremedlem i OJ, Marius Tetlie, sier at OJ-styret onsdag bestemte seg for å inngå et samarbeid med restaurant Håndverkeren i Rosenkrantzgaten, sentralt i Oslo.

Egner seg godt

– Det blir ikke noe forretningsmessig samarbeid, men vi har hatt samtaler med restauranten og mener stedet egner seg godt for våre formål som i første rekke er å ha en fast arena for aktuelle debattmøter og andre foreningsaktiviteter. Om medlemmene vil benytte stedet utover det, blir opp til den enkelte, sier Tetlie.

Avtalen med Snekker’n, som stedet kalles på folkemunne, innebærer imidlertid ikke noen form for subsidiert mat eller drikke.

– OJ er en fagforening. Vår oppgave er ikke å skaffe medlemmene billig øl, men å sørge for at de får god nok lønn så de kan betale mat og drikke selv, sier OJ-talsmannen.

Stormøte om en uke eller to

Tetlie sier at OJ i løpet av en uke eller to satser på å kunne invitere til et aktuelt debattmøte på Snekker’n. Tema er ikke fastlagt ennå, men Tetlie sier at de jobber med et emne og innledere som vil friste mange.

Han peker ellers på at restaurant Håndverkeren er en tradisjonsrik restaurant, der mange pressefolk har inntatt et måltid og et glass opp gjennom årene. Rundt 1980, da Tostrupkjelleren ikke fungerte som vannhull for Oslo-journalistene, var det mange som fant veien til den såkalte «Hylla» på Snekker’n.

– Vi har hatt flere samtaler med Lasse Jahnsen som er kontaktpersonen med Håndverkeren. Han er selv interessert i pressemiljøet og kjenner det godt, og det har selvsagt ikke vært noen ulempe, sier Tetlie.

Avkokt

restaurantens hjemmesider heter det at «Håndverkeren er en av byens eldste restauranter med tradisjoner helt tilbake til 1880-årene.

I 1885 besluttet Oslo Håndverks- og Industriforening å anlegge en hage og friluftsrestaurant bak bygningen hvor Restaurant Håndverkeren ligger i dag. Det ble bevilget kr. 500,-, og man bygget et høyt gjerde ut mot Kristian IV’s gate for å dekke for innsyn. Slottsgartner Keyser skapte en idyllisk oase som etter hvert ble det mest populære serveringsstedet i Kristiania.

I 1890-årene nevnes restauranten som «det beste sted i byen for avkokt torsk».

Alle velkommen

Håndverkerens talsperson Lasse Jahnsen sier at han er veldig godt fornøyd med at OJ har funnet fram til Håndverkeren som nytt møtested, og han ønsker alle journalister velkommen til stedet.

– Håndverkeren har jo i realiteten vært en slags uformell presseklubb i mange år, ja helt tilbake siden 1960-årene. Det er dermed en gammel tradisjon som nå føres videre, sier han.

Det er ikke bare journalister som har lesket strupen. Kikker man på bildegalleriet på Håndverkerens hjemmeside, vil man blant annet kjenne igjen tidligere leder for Aftenpostens Grafiske Klubb, Gunnar Nordby, på ett av bildene. AGK har i mange år brukt Snekker’n som ett av sine faste møtesteder.

Powered by Labrador CMS