Vink-jentene skaper kaos og bollekø i Oslos uteliv. Får 1000 nye følgere i uka

Da de takket ja til jobbene som Vinks nye sosiale medier-ansvarlige, ante de ikke at de var i ferd med å bli Aftenpostens første sosiale medier-profiler. – Det har tatt litt av og vi spør oss hele tiden, når skal det snu?

Ellen Øxning Eriksen og Henriette Marvik Berg bruker mye av seg selv i jobben.
Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 5 min

Når Ellen Øxning Eriksen og Henriette Marvik Berg spiser en bolle får det konsekvenser. 

Til tider har det faktisk skapt køer og kaos. 

For med 87.000 følgere på Instagram og 31.000 på TikTok, er påvirkningskraften Vink-jentene har på utelivet i Oslo vokst til noe vi trolig ikke har sett i Norge før. 

1000 nye følgere i uka

Det var for to år siden at Aftenposten lyste ut jobben som journalist for Vinks sosiale medier. Eriksen og Berg knivet begge om stillingen, men Aftenposten så potensialet i dem begge – og ga dem jobben, sammen. 

– Det var bra, for det hadde vært kjedelig å gjøre alt dette alene! 

Berg og Eriksen møter Journalisten i Bjørvika i Oslo denne formiddagen der de skal teste sjømaten til en av fjordstripas fiskerestauranter. 

Instagram-kontoen til Vink-redaksjonen talte ikke mer enn 15.000 følgere da Berg og Eriksen tok over i 2024. De 15.000 fikk først se to relativt unge journalister teste ut forskjellige videoer og innfallsvinkler, før formen plutselig satt. 

– Da gikk det ganske fort. Nå får vi 1000 nye følgere hver uke, sier Eriksen og smiler til makker Berg. 

Hun legger til: 

– Det har tatt litt av og vi spør oss hele tiden, når skal det snu? 

Blitt profiler

Vink-jentene, som Eriksen og Berg etter hvert har blitt kjent som, lager videoer til sosiale medier. De filmer guider til byens beste boller og snutter der de selv tester, smaker og forteller. Alt med Vink-redaksjonen som bakteppe.

Å bruke så mye av seg selv i jobben er både på godt og vondt, forteller de. 

– Vi blir gjenkjent på gata, vi merker at folk har lyst til å prate, ofte vil de tipse oss om nye steder vi bør teste, vi ble faktisk nettopp stoppet av en som ville snakke med oss om et nytt pilatessted, sier Berg, 

Vink-jentene er matinfluensere med redaktør i ryggen, de har fem anmeldere som kvalitetsvurderer maten, og gir informasjon som brukes som utgangspunkt for videoene. 

Ofte har anmelderne til Aftenposten testet og anmeldt før Berg og Eriksen tar over. 

– Det som har vært litt vanskelig, er at publikum ikke nødvendigvis skjønner at vi ikke er anmeldere, vi er bare et ansikt utad og videreformidler det anmelderne våre mener, sier Ellen Øxning Eriksen og Henriette Marvik Berg.

De to bruker mye av seg selv i jobben og har etter hvert blitt Aftenpostens aller første sosiale medier-profiler. Læringskurven har vært bratt, både for Eriksen og Berg, men også for Aftenposten. 

– Det at man byr så mye på seg selv, er jo gøy, men det er en uvant rolle å ha som journalist, sier Eriksen som forteller at de har fått hjelp av Schibsteds profilbyrå Max Social til å drodle hvordan de kunne satse hardere som profiler. 

Selv om de etter hvert har landet godt i rollene, innrømmer i hvert fall Berg at hun kanskje ikke hadde søkt jobben om hun hadde vist at de skulle ende som influensere og offentlige profiler. 

– Men nå har vi på en måte klart å bygge det opp og forme det selv, det hjelper veldig, legger hun til. 

Journalister i bunn

Fiskerestauranten har uteservering, sola skinner og selv om de ansatte ber Berg og Eriksen om å finne et bord i sola, faller valget på skyggen, litt unna de andre gjestene og det skarpe vårlyset. 

Sjømat, nærmere bestemt østers, står på menyen denne dagen. De har hørt rykter om at den er spesielt god her i Bjørvika. 

Selv om Berg og Eriksen nå er på god vei til å bli noen av de mest innflytelsesrike matinfluenserne i landet, har de fokus på at det er journalistikken som ligger i bunn. De skal ikke bare tipse om det som funker, de skal også vise spennet av alt byen har å tilby. 

– Vi er veldig opptatt av at vi jobber for leserne. Vi er ikke kjøpt og betalt, sier Berg. 

Ellen Øxning Eriksen forteller rutinert om menyen på fiskerestauranten. Henriette Marvik Berg filmer.

– Vi kommer alltid til å være ærlige uansett hva det koster, men noen ganger kan det bli brutalt, legger Eriksen. 

– Det som har vært litt vanskelig er at publikum ikke nødvendigvis skjønner at vi ikke er anmeldere, vi er bare et ansikt utad og videreformidler det anmelderne våre mener, sier Berg. 

Hun fortsetter: 

– Vi ønsker å være på den riktige siden av presseetikken. Det viktigste for oss er tilliten, den kan vi ikke miste, den er vi helt avhengig av. 

Noen får slakt, mens andre får ros. Konsekvensene kan være store for den enkelte restauranten eller utestedet. 

Etter at Vink-jentene la ut en anmeldelse av en restaurant i Storgata, ble det fullstendig kaos i etterkant. Folk stod i timer i kø for å smake på maten. 

– Vi har sett mer til kø-tendensen her i Oslo og nå, bekrefter Eriksen. 

– Bollekøer har det vært overalt. Vi har ikke alltid en finger med i spillet, men ofte, vi er jo en av de største aktørene her i byen. 

Jobber døgnet rundt

Hver snutt de legger ut får i gjennomsnitt 100.000 visninger, rekorden så langt er over 400.000.

– Det viser jo også at folk har et veldig stort behov for å bli guidet til ting. De har lyst til å treffe blink når de skal ut og spise, sier Eriksen, som forteller at populariteten også kan være krevende. 

– Vi jobber døgnet rundt, selv om det er en vanlig jobb, sier Berg. 

– Instagram og TikTok er barna våre. Vi sjekker kontoene hele tiden. Vi sjekker  meldinger, kommentarer, og tall. 

– Vi kan ikke være «vink-jente» for alltid, men vi har jo verdens beste jobb. Så vi føler oss veldig heldige, det må vi ikke glemme når vi sitter på den åttende fastelavensbollen og føler at dette suger, legger Eriksen til og ler. 

Vinmesse og kart

I det servitøren dukker opp med tre ferske østers, setter Eriksen og Berg på Vink-jente-hatten. Kameraet, en smarttelefon med mikrofon, skrus på. Først filmer Eriksen at Berg skviser en sitron over havsmusklene, før kameraet blir plassert inntil en flaske. 

Lattermilde forteller de om hvor de er og hva de skal spise.

– Du er tøffere enn meg, du tar den største, sier Eriksen før hun sluker en østers. 

Det flyter lett mellom det som skal på film og mellompraten, der de planlegger for neste opptak. For utenforstående er det ikke lett å vite hva som er hva. 

– Nå er det mye som skjer, sier Eriksen så. 

Hun forteller om vinmessa de skal lage, om det nye Vink-kartet og nye produkter, i tillegg er det et stoffutveksling med VG og eventer som skal besøkes. 

– Vi har en veldig sånn ja-fase, og det er jo supergøy, sier hun før servitøren kommer tilbake. 

Målet, forteller de, er at Vink skal bli større enn Oslo. 

– Det er veldig få som får mulighet til å bygge noe sånt som dette helt fra bunn, sier Eriksen. 

– Det er viktig at bransjen tør å satse fast på unge profiler. Og så må de vite at det tar tid. Vi var ikke klink ferdige da vi fikk jobben. Selv om vi kanskje tenkte det da, så har vi endret oss mye på et og et halvt år. 

Å drifte Vinks sosiale medier har nærmest blitt en livsstil for Vinkjentene Ellen Øxning Eriksen og Henriette Marvik Berg.

– Jeg tror den yngre generasjonen trenger profilene å se opp, det kommer nok til å bli mye viktigere også fremover, legger Berg til. 

Neste rett er på vei, og selv om østers ikke nødvendigvis er favoritten til Eriksen, er hun klar for å gi tilbakemelding på et par retter til. 

For det å sende Vink-jentene ut i den sosiale sfæren, har gitt anmelderne i Aftenposten mer rom og distanse til å faktisk vurdere maten for Vink. 

– For de klarer nok ikke å gjøre det samtidig som de skal filme og være diskrete i tillegg. 

– Så da ble det oss. 

Powered by Labrador CMS