Ubetinget for trusler mot redaktør

Lagmannsretten skjerpet dommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En 69 år gammel mann er i Agder lagmannsrett dømt til ubetinget fengsel i 30 dager for å ha truet redaktør Olav Svaland i avisa Frolendingen.

Det var den 28. mars i fjor at mannen ringte Svaland i forbindelse med et veddemål han ville ha svar på. Redaktøren i lokalavisa hadde ikke tid til å sjekke opplysningene innringeren ønsket, og den første samtalen var uproblematisk.

Mannen ringte likevel tilbake to ganger samme dag og ble etter rettens oppfatning først hissig, deretter strafferettslig truende. Under den andre samtalen forlangte innringeren at Frolendingen skulle skrive om en kran som sto nær mannens hus og som han mente kunne velte. Under den tredje samtalen, som fant sted på kvelden, falt de klareste truslene.

Tingretten fant det bevist at han “ringte (..) til Olav Svaland og uttalte at han skulle samle sammen en gjeng som skulle komme hjem til ham å (sic) ta ham samtidig som han skulle kjøre en penn gjennom brystet til Svaland.”

Tingretten nøyde seg med en bot på 8.000 kroner, men påtalemyndigheten anket.

Lagmannsretten kom 8. februar til at mannens utsagn var egnet til å skape alvorlig frykt:

“I skjerpende retning må det legges vekt på at truslene rettet seg mot en journalist for å påvirke hva vedkommende skrev i avisen”, heter det i kjennelsen.

Sigurd Klomsæt var mannens forsvarer. Svaland ble senere oppsagt av Frolendingens styre etter en strid som ikke hadde noe med truslene å gjøre.

 

 

 

Powered by Labrador CMS