Tidens Kravs muslimleder frifunnet av PFU

LILLEHAMMER (Journalisten): Utvalget mener det må være rom for slike ytringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På lederplass lørdag 23. juli gikk Tidens Krav langt i å peke på muslimer som mulige gjerningsmenn bak terrorangrepet mot Norge dagen før.

Lederen ble klaget inn for Pressens faglige utvalg (PFU). Saken ble behandlet under Norsk Redaktørforenings høstmøte på Lillehammer. Utvalget mente at det ikke var grunn til å felle avisen for denne lederartikkelen, selv om deadline var så sent som 21.00 på kvelden 22. juli.

– Tidens Krav har gjort oss en tjeneste. De har gitt innblikk i hvordan reaksjonene ville vært dersom det faktisk var muslimer som stod bak angrepet, for her har de vært i katapultsetet og satt tommelfingeren på en gruppe. Og deadline klokken 21 måtte jo ha vært tilstrekkelig for å vite at det ikke var muslimer som stod bak, sa utvalgsmedlem John Olav Egeland.

Det var først klokken 22.45 22. juli at det ble bekreftet at det var en etnisk nordmann som stod bak angrepene på regjeringskvartalet og Utøya.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold befant seg i England. Der begynte samtlige tv-kanaler å spekulere tidlig. Noe han mener ikke var så rart da det tidligere er blitt varslet at Norge er et terrormål og flere grupperinger krevde æren for angrepene.

- Man kan stille spørsmålstegn ved ordbruken, men det er ikke grunn for å felle her, mente utvalgsmedlem Øyvind Brigg.

Powered by Labrador CMS