«Årets prisvinner har gjennom flere år vist seg for å ha teft for å dekke det som faller utenfor hoveddekningen til norske medier, og som viser seg å bli viktigere enn man først har trodd», skriver juryen.
«Årets prisvinner har gjennom flere år vist seg for å ha teft for å dekke det som faller utenfor hoveddekningen til norske medier, og som viser seg å bli viktigere enn man først har trodd», skriver juryen.

NJ Frilans

Per Christian Selmer-Anderssen er Årets frilanser

Friheten frilanserne har er en frihet som kommer med en kostnad, påpeker Per Christian Selmer-Anderssen.

Publisert Sist oppdatert

NJ Frilans kåret i kveld Årets frilanser. Og vinneren er Per Christian Selmer-Anderssen.

– Å være frilanser har vært mitt største life hack. Man lager den journalistikken man drømmer om, sier Selmer-Anderssen i en kommentar.

– Jeg har vært heldig å kunne jobbe med gode reportasjeledere og redaktører, som har gitt meg sjanser og villet satse på mine litt smale ideer. Og ikke minst: Jeg har samarbeidet med fantastiske fotografer som Kyrre Lien og Nora Savosnick. De har ikke bare vært viktige i felt og for sakene vi har laget sammen i Ukraina, men også lært meg mye om hvilke muligheter man har som frilanser. Jeg skylder dem alle en stor takk.

Som frilanser har Selmer-Anderssen fått mulighet til å lage mye av journalistikken han drømte om.

– Å kunne fordype seg i ett felt, jobbe på en søndag, og ta halvveis fri på en mandag. Det er en frihet som kommer med en kostnad, og jeg føler fortsatt på at man blir prissatt annerledes enn faste ansatte og at noen ser litt ned på frilansere. Det må alle slutte med! Frilansere er i en stolt tradisjon i Norge, og er ikke mindre viktig etter hvert som verden blir mer urolig.

Juryen uttaler:

«Fem journalister med ulike ståsted og saksfelt ble nominert. Juryen har hatt en vanskelig jobb, men har falt ned på denne begrunnelsen for årets vinner:

Årets frilanser er en uredd journalist som viser mangfold i tematikk.

Han er allsidig, kunnskapsrik og aktiv. Han evner å stå oppreist når han får sterk kritikk innen det krevende feltet å anmelde kultur.

Årets prisvinner har gjennom flere år vist seg for å ha teft for å dekke det som faller utenfor hoveddekningen til norske medier, og som viser seg å bli viktigere enn man først har trodd.

Som journalist kommer han lett i kontakt med mennesker. Gjennom å beherske språk styrkes denne tilgangen.

Han fremstiller folk levende i portretter og kombinerer gode reportasje-elementer for å gi gode leseopplevelser. Som ofte gir stort læringsutbytte i tillegg til velskrevne tekster.

Siden 2014 har årets frilanser bodd lange perioder i Ukraina og levert titalls reportasjer fra en krig som helt klart ble underdekket. Resultatene er publisert i store norske medier til Slate og Al Jazeera.

Da Putins styrker invaderte Ukraina den 24. februar i år – ble plutselig hele verden interessert.»

Årets jury har bestått av: Redaktør Tine Skarland i Aftenposten Innsikt, frilans fotojournalist og tidligere vinner av Årets frilanser Morten Risberg og Asbjørn Leirvåg, reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).

I fjor ble Anki Gerhardsen kåret til Årets frilanser.

Powered by Labrador CMS