Vesteraalens Avis fra 3. mars 2010.
Vesteraalens Avis fra 3. mars 2010.

– Vitner om mistillit til oss ansatte

Bare minutter før pressemeldingen fikk de ansatte vite at avisene hadde fått nye eiere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at Polaris Media økte porteføljen sin med to nye aviser, etter at Harstad Tidende kjøpte Sortlandsavisa og Vesteraalens Avis. Kun kort tid før pressemeldingen ble sendt ut fra Harstad, fikk de ansatte beskjed om eierskiftet. Det reagerer klubbleder Jan Roger Olsen i Vesteraalens Avis på.

Klubblederen viser til hovedavtalens paragraf 9–16 som sier: «Ved eierskifte i aksjeselskap skal ledelsen straks den får sikker kunnskap om det, informere de tillitsvalgte såframt erververen.»

Hemmelig

Olsen forstår ikke hvorfor de tidligere eierne ikke har gitt noen informasjon mens samtalene mellom partene har pågått, og mener han i hvert fall burde fått beskjed onsdag morgen da avtalen var klar.

– Slik vi ser det, så var det ingen grunn til å holde dette hemmelig. Vi synes dette er merksnodig måte å drive butikk på. Vi lurte veldig på hva som er hensikten med å gjøre det slik, for det må jo være i bedriftens interesse at vi er med på det. Det vitner om mistillit mot oss ansatte, som det er vanskelig å sitte og se på.

Ikke dumme

Olsen understreker at de ansatte ikke på noen som helst måte er motstandere av salget, snarere er man godt fornøyd. Klubblederen sier de ansatte forstår at informasjonen om forhandlinger er sensitiv og at de ikke ville lekket den.

– Vi er ikke så dumme at vi ikke skjønner det. Det er også merkelig at ikke engang redaktøren ble informert før ti over ett, og avisen gikk i trykken klokken 14. Dette gjør ikke samarbeidet med ledelsen lett. Det er åpenbart.

Samarbeid

Kenneth E. Pedersen er en av eierne i Vesterålen Investeringsselskap som solgte avisene til Harstad Tidende. Selv om han ikke lenger er eier av avisene, så vil han fortsette som daglig leder etter at Harstad Tidende har tatt over selskapet. Pedersen forklarer at selv om diskusjonene har pågått over flere uker, så har det ikke vært særlig med informasjon å gi.

Det startet ifølge ham med samtaler om samarbeid som blant annet ledet til at de forrige eierne flyttet trykkingen av Vesteraalens Avis og Sortlandsavisa til Harstad Tidende.

Usikkert

Nøyaktig når samtalene dreide seg fra samarbeid til salg, er han ikke helt sikker på. Men Pedersen understreker at det har vært veldig usikkert og diskusjonene har gått fram og tilbake underveis, hvor det har stått om pris og tolkninger av avtaler.

– Dette har vært veldig usikkert, det har vært en pendel som har svingt fra det ene ytterpunktet til det andre. Vi kalte før helgen inn til et felles infomøte på mandag for samtlige ansatte. Det gjorde vi med tanke på at alle ansatte skulle få informasjon samtidig. Før helgen så det ut til at tingene gikk rette veien, så går det ikke så enkelt likevel, og vi måtte utsette det til onsdag. Det var mye fram og tilbake, forklarer Pedersen.

Halvannen time før midnatt inn til onsdag klarte selger å bli enig med kjøper. Før lunsj den påfølgende dagen kom salgsavtalen fra Polaris til signering. Noen timer etter fikk de ansatte beskjed.

Trådt feil

Pedersen forklarer videre at en av årsakene til at han ikke informerte klubben er at han ikke vil skape frykt blant de ansatte. Og at det uansett ville vært vanskelig å gi skikkelig informasjon uten å kunne gå i detaljer. Samtidig som han erkjenner at han nok kunne gitt klubbleder informasjon før allmøtet.

– Vi har nok trådd litt feil i forhold til hovedavtalens bestemmelser, men det har vært mange hensyn å ta i denne saken og det har vært langt fra enkelt å dra avtalen i havn. Vi har vært opptatt av avisens ve og vel, og samtidig å holde arbeidsro.

Powered by Labrador CMS